Върховният касационен съд (ВКС) постанови със свое решение, че транссексуалните

...
Върховният касационен съд (ВКС) постанови със свое решение, че транссексуалните
Коментари Харесай

Окончателно. ВКС отмени възможността за смяна на пола

Върховният касационен съд (ВКС) постанови със свое решение, че транссексуалните хора в България не могат юридически да сменят пола си. Документът на уеб страницата на Върховен касационен съд в понеделник. Решението е разделило съдиите от Гражданската гилдия на Върховен касационен съд, то е подкрепено от 28 висши съдии и е подписано с изключително мнение от 21.

В профилирания юридически уебсайт news.lex.bg, че до момента това беше допустимо, като съдиите се позоваваха на Европейската спогодба за правата на индивида (ЕКПЧ), на правосъдната процедура на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), както и на Закона за българските документи за идентичност.

Последният предвижа, че " при смяна на имената, единния цивилен номер, пола, поданството или при настъпили основни и трайни промени на облика лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на нови български персонални документи в период до 30 дни ".

Според решението на Върховен касационен съд от понеделник " полът е детерминиран по рождение и се изгубва със гибелта, като " понятието " пол " има смислово приложение и обуславя конституционния статус на физическите лица във връзка със обществените връзки и съответно с институтите на брака, фамилията и майчинството ".

То гласи още, че смяната на данните в формираните актове за гражданско положение на транссексуален човек ще се отрази на гражданскоправния статус на други лица, в това число малолетни и недееспособни, сложени под специфична протекция (децата на молителя), както и на брачния сътрудник, пишат висшите съдии. Българското право не позволява родители или съпрузи от един и същи пол.

Според практиката на Съда на Европейския съюз (СЕС) правното споразумяване на гражданското положение и на брака е в автономията на страните членки.

Решението на Върховен касационен съд идва, откакто през 2021 година Конституционният съд (КС) извърши наложително пояснение на понятието „ пол “, с което на процедура одобри, че то следва да се схваща единствено в биологичния му смисъл, а не и в смисъла на обществена роля., че съгласно главния закон обществената роля на дамите е да бъдат майки.

Малко откакто стана известно решението на Върховен касационен съд, водачът на Българска социалистическа партия Корналия Нинова поздрави съда за това. Тя от години се афишира срещу " джендър идеологията " по нейни думи. С този претекст през 2020 година тя се опълчи на утвърждението на Истанбулската спогодба за предварителна защита на насилието над дами.

Българска социалистическа партия и ръководещите по това време " Обединени патриоти " твърдяха, че конвенцията планува въвеждане на " трети пол ". Подобно нещо не се загатва в текста на документа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР