Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда проф. Мирослава Кадурина по

...
Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда проф. Мирослава Кадурина по
Коментари Харесай

ВКС окончателно оправда Мирослава Кадурина

Върховният касационен съд (ВКС) дефинитивно оправда проф. Мирослава Кадурина по обвиняванията за длъжностно закононарушение и заграбване, стана ясно от решението на съда.

Делото е формирано по митинг против решението на Военно-апелативния съд, с което е доказана присъда на Софийския боен съд. С нея Мирослава Кадурина е приета за почтена по повдигнатото ѝ обвиняване за това, че за времето от 1 декември 2004 година до 10 септември 2014 година в качеството си на длъжностно лице – шеф на Клиника „ Дерматология и венерология “ към ВМА, е надвишила правата си за да набави за себе си и за „ Дерма Прим МК “ ООД имотна полза. От действието са настъпили обилни неимуществени и имуществени нездравословни последствия в размер на 6 485 064,81 лева Подсъдимата е оправдана и по обвиняването за това, че в качеството си на длъжностно лице е присвоила пари в общ размер на 774 673 лева, благосъстоятелност на ВМА, поверени й да ги ръководи.

Тричленният състав на Върховен касационен съд приема касационния митинг за безпочвен.

Обвинението е за това, че подсъдимата е надвишила правата си, като е направила служебни дейности, надхвърлящи предоставените ѝ пълномощия, произлизащи от Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ), според който началникът на клиника дава отговор за икономическата успеваемост на звеното, като осъществила функционалности, предоставени на началника на ВМА. В претекстовете на Върховен касационен съд се акцентира, че наредба на член 71, т. 3 от ЗЛЗ не регламентира пълномощия на началниците на клиники в лечебните заведения, а основава общи отговорности, свързани с икономическата успеваемост на осъществяваната от клиниките активност, която във връзка с ВМА се регламентира с Правилника за устройството и активността на ВМА.

Според член 68 от ЗЛЗ ръководството на структурите, осъществяващи медицинските действия в лечебните заведения за болнична помощ, се прави от шеф на клиника, поделение, медико-диагностична и медико-техническа лаборатория, старша здравна сестра. Началник на клиника може да бъде доктор, надлежно доктор по дентална медицина – хабилитирано лице, с приета здравна компетентност по профила на клиниката. Следователно, пълномощията на началника на клиника се състоят в ръководство на медицински действия в лечебни заведения за болнична помощ. Съгласно Правилника на ВМА в пълномощията на началниците на клиники не се включват административното и стопанско обслужване на клиниката, което се реализира от административно-стопанския блок на съответната болница, до момента в който клиниките са част от стационарния блок, пишат висшите съдии.

Съгласно наложителното пояснение на понятието „ здравна активност “, която се извършва от лекари при директно практикуване на лекарската им специалност, при упражняването на лечебна активност техният статут е на редови доктор и нямат качество на длъжностно лице, се показва в претекстовете на Върховен касационен съд. За да има длъжностно качество по смисъла на член 93, алинея 1, т. 1, б. „ б “ от Наказателен кодекс, е належащо лекарят да извършва управителни функционалности или такива по ръководство на непознато имущество, в границите на която активност може да се разисква и държанието му във връзка с нарушение на отговорности или превишаване на права от длъжностния му статут.

В подтекста на посоченото наложително пояснение отговорността на началника на клиника за икономическата успеваемост на клиниката като тип болнично звено се отнася единствено до реализирането на диагностично-лечебната активност и образованието на докторанти и специализанти, което дефинира и обсега на подготвеност на подсъдимата, а точно ръководство на диагностично-лечебна, научна и обучителна активност. Тази характерност на инкриминираната активност на подсъдимата изключва качеството ѝ на длъжностно лице по смисъла на Наказателен кодекс, защото при същинското практикуване на лекарската специалност (което включва и ръководството на здравната активност по същество) за лекаря не поражда служебен статут, който е несъответстващ със спецификата на здравната помощ, която не съставлява тип обществена функционалност. В претекстовете на Върховен касационен съд се споделя още, че при реализиране на търговски покупко-продажби за потребностите на здравната активност на клиниката и за обслужването на пациентите на МБАЛ доктор, изпълняващ здравна активност, не може да носи наказателна отговорност по член 282 от Наказателен кодекс заради това, че в това си качество не съставлява кадърен индивид на този тип закононарушения, от чийто обсег е изключена сферата на опазването на здравето, защото липсва засягане на родовия обект на посягане, присъщ за закононарушенията от този тип, инкриминирани в гл. 8 от Наказателен кодекс, а точно не се касае за „ закононарушения срещу активността на държавни органи, публични организации и лица, изпълняващи обществени функционалности “.

Във въззивното решение е призната фактическа конюнктура, според която подсъдимата е основала организация на работа с пациенти на клиниката и „ Дерма Прим МК “ ООД, чрез записване в обособени картони на всеки пациент, като е определила часовете, в които ще се правят прегледите и лекуването им според от това коя конструкция ги организира. Прието е, че тази организация не е довела до проблеми при реализирането на здравната активност на клиниката, каквито данни не се съдържат в показанията на нито един от посочените в митинга очевидци, в това число и в частите, представени от прокурора, в които се твърди само, че лекарите са преглеждали както пациенти на клиниката, по този начин и такива на „ Дерма Прим МК “ ООД, в работно и отвън работно време, една част от които прегледи и лекуване са били платени, а останалите не са били платени, като не могат да създадат разграничаване и да посочат кои са били пациентите на „ Дерма Прим МК “ ООД и кои на клиниката. Последните изказвания вярно са сложени в основата на извода на апелативния съд, че по делото не са събрани доказателства за това здравната инсталация на ВМА да е била употребена за потребности на „ Дерма Прим МК “ ООД отвън контрактуваното с процесните контракти за наем, заради което и възражението в митинга за превратната им оценка е изцяло безпричинно и не кореспондира с обективното наличие на оспорените доказателствени средства.

По отношение на обвиняването второто обвиняване в решението на Върховен касационен съд се споделя, че Мирослава Кадурина е предадена на съд по обвиняване, че в качеството на длъжностно лице е присвоила пари, благосъстоятелност на ВМА, поверени ѝ да ги ръководи. Според висшите съдии по този пункт от обвиняването важат с цялостна мощ причините по отношение на длъжностното качество на лекарите във връзка ръководството на дейностите, свързани с реализиране на лекарската специалност. Подсъдимата е заемала длъжността шеф на клиника, която служба не включва даването ѝ на парични средства, благосъстоятелност на ВМА, за ръководство. Тези пълномощия са предоставени в изключителната подготвеност на началника на ВМА, заради което заеманата от подсъдимата служба не е от естество да обуслови длъжностното ѝ качество по смисъла на Наказателен кодекс материално-отговорно лице във връзка имущество, благосъстоятелност на ВМА.

Върховните съдии обобщават, че предвид на изложеното по отношение на вярно образуваното вътрешно разбиране по обстоятелствата от следения съд направеният в границите на признатите обстоятелства извод за несъставомерност на инкриминираните закононарушения също е верен. Съдът законосъобразно е приложил материалния закон, като е оправдал подсъдимата по предявените ѝ обвинявания.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР