Върховният касационен съд възобнови делото за убийството на 25-годишния студент

...
Върховният касационен съд възобнови делото за убийството на 25-годишния студент
Коментари Харесай

Връщат за ново разследване убийството на студента Михаил Стоянов в Борисовата градина

Върховният касационен съд възобнови делото за убийството на 25-годишния студент по медицина Михаил Стоянов и връща делото за ново разглеждане от различен състав на Върховен касационен съд.

Убийството на Михаил Стоянов се случи през 2008 година, арестувани и наказани за закононарушението са Александър Георгиев и Радослав Кирчев, които по това време са възпитаници. Третият участник в случая става очевидец по делото. Според проверяващите главният претекст за убийството е хомофобски. Върховен касационен съд постанови през 2018 година 10 години затвор за Александър и четири години и шест месеца за Радослав.

До решението на Върховен касационен съд за обновяване се стигна след отправено искане от предходния основен прокурор Иван Гешев, до момента в който той към момента заемаше този пост. Искането е въз основа на решението на Европейския съд по правата на индивида по делото „ Стоянова с/у България “, заведено от майката на жертвата.

Според съда в Страсбург в тази ситуация с Михаил Стоянов българската страна е нарушила два члена от Европейската спогодба за правата на индивида - правото на живот и възбраната за дискриминация. Според съда българските управляващи не са реагирали по подобаващ метод на хомофобските претекстове за смъртоносното нахлуване против Стоянов.
Случаят с убийството на студента по медицина Михаил Стоянов е част от дългия лист с следствия, проточили се с години. Криминалистите разплитат закононарушението близо 4 години.

Още в самото начало на следствието се отклонява в неверна посока. Върху облеклата на мъртвия Михаил е открит косъм, който поради морфологично подобие води криминалистите до един от най-близките другари на жертвата - Явор. Няколко седмици по-късно обвиняванията от младежа са свалени. Следва задънена улица, която продължава до 2010 година, когато са първите по-съществени резултати от следствието на убийството.

Тогава са засечени сигнали от СИМ картата от телефона на Михаил, който е задействан от единия от подсъдимите - Александър Георгиев. Незабавно откакто е разпитан по случая, той се обажда на собствен някогашен съученик Цветомир, с цел да го предизвести, че ще бъде потърсен от полицията поради въпросния телефон. Според прокуратурата Александър се е опитвал да употребява съученика си като оправдание и посредством него да отклони фокуса на криминалистите от себе си. Младежът обаче спомага на полицията и отива на срещата с Александър авансово окачен с микрофони. Така целият диалог сред двамата беше изслушан от съда през април м.г., а по-късно съученикът на Александър, който е и главен очевидец в процеса, се оплака, че върху него е оказван напън от страна на подсъдимите младежи.

До финала на делото прокуратурата защитаваше тезата, че Радослав и Александър са били част от наказателна бригада, която е гонела и нападала хомосексуалисти в Борисовата градина. Освен двамата младежи, обаче, по този начин и не бяха арестувани други.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР