Върховният касационен съд публикува мотивите за отмяната на доживотния затвор

...
Върховният касационен съд публикува мотивите за отмяната на доживотния затвор
Коментари Харесай

ВКС публикува мотивите си за отмяна на доживотната присъда на Викторио Александров


Върховният касационен съд разгласява претекстовете за анулацията на доживотния затвор без право на подмяна на Викторио Александров, който в края на 2018 година умъртви приятелката си и едногодишната им дъщеричка. Той ще бъде .

През октомври 2018 година Викторио Александров умъртви 23-годишната Дарина Министерска и взе детето им от вкъщи й, , а по-късно простреля едногодишното момиченце и направи опит за самоубийство.

Според тримата висши съдии съвкупната преценка на доказателствения материал не дава съображение за извод, че доживотната изолираност е съответна, само че по-лекото наказване - 20 години затвор, не е задоволително заслужено.

„ Недопустимо е решението за доживотна изолираност на причинителя да се основава на неговите характерови особености, прегледани като криминогенен фактор отвън съответно осъщественото закононарушение. Констатациите на специалистите психиатри и психолози за прекалено предпочитание да се постанова, за неуважение на непознатата характерност и за податливост към операции посредством представянето си като жертва не са в поддръжка на тезата за изключителна тежест на осъщественото действие, а могат да обосноват само нуждата от повече старания за реализиране на поправянето и превъзпитанието на Александров “, пишат съдиите.

Според магистратите следва да се държи сметка и за откритите смекчаващи условия, каквито са чистото правосъдно минало на Викторио, младата възраст, трудолюбието, самопризнанията, откровеното страдание за осъщественото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР