Върховният касационен съд отмени оправдателните присъди на двама от подсъдимите

...
Върховният касационен съд отмени оправдателните присъди на двама от подсъдимите
Коментари Харесай

ВКС потвърди ефективна присъда за смъртта на 4 работници при рухналия хотел Вероника през 2015 г.


Върховният касационен съд анулира оправдателните присъди на двама от подсъдимите за сриването на хотел „ Вероника ” край Варна, при което починаха четирима служащи. Така за трети делото се връща за разглеждане от Апелативния съд в морския град, само че единствено в тази му част.  

Отменените оправдателни присъди са на шефа на „ Инекс консулт ” Валентин Пенчев и на специалиста от същата компания Виолета Данова. Върховен касационен съд анулира и отхвърлените предявени против тях цивилен искове.  

Върховните магистрати потвърдиха ефикасната присъда от 3 години затвор на притежателя на компанията „ Дигинг ” Георги Георгиев, както и 3-годишното условно наказване на техническия началник на „ Бултранспорт груп “ Пламен Николов.

На 150 000 лв. обаче е увеличено компенсацията, които те солидарно би трябвало да изплатят на всеки от гражданските ищци.   

Потвърждават се оправдателните присъди на инспектора по здраве и сигурност в „ Планекс ” Валентин Тонев и на техническия началник на обекта Мехнур Манав.

11-етажният хотел „ Вероника “ в комплекса „ Слънчев ден ” се срути на 8 април 2015 година На място починаха Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов, които ръчно къртели носещите колони и рязали арматурите. 

Собственикът на постройката „ Международен панаир Пловдив " сключил контракт с компанията „ Планекс “, която наела за строително-монтажни работи „ Бултранспорт Груп “. Подизпълнителят„ Дигинг “ правил дейностите по разрушение. 

Първоначално били направени опити за срутване на „ Вероника “ посредством дърпане на колоните с екскаватор и стоманени въжета. След неуспеха им Георги Георгиев изискал служащи ръчно да срежат колоните на партера като заречен бонус от 5 хиляди лв., в случай че хотелът падне същата вечер. От „ Планекс “ издали експлицитна възбрана за това.

На два пъти служащите били извеждани от обекта, само че още веднъж се прибирали, с цел да изпълнят поставената задача. Георгиев следил от близко с обещанието, че в случай че зданието стартира да пада, ще им даде знак да избягат. Сградата обаче се срутила и затрупала четиримата служащи. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР