Върховният касационен съд на Румъния върна на военната прокуратура делото

...
Върховният касационен съд на Румъния върна на военната прокуратура делото
Коментари Харесай

Върховният съд на Румъния върна делото за революцията от 1989 г.

Върховният касационен съд на Румъния върна на военната прокуратура делото за революцията от 1989 година, по което някогашният президент Йон Илиеску, някогашният вицепремиер Джелу Войкан Войкулеску и някогашният командващ военновъздушните сили Йосиф Рус са упрекнати в закононарушения против човечеството, съобщи организация Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

Решението, произнесено през вчерашния ден, може да бъде обжалвано от страните по делото в период от три дни.

През октомври 2020 година същият арбитър от Върховния касационен съд реши да изключи редица доказателства по делото, а прокуратурата получи петдневен период да поправи нередностите в обвинителния акт и да заяви на съда резервира ли желанието да изправи обвинените пред съда или желае връщане на делото.

Делото за революцията от 1989 година бе импортирано в съда от военната прокуратура през април 2019 година Процесът бе блокиран над една година, през която съдът разглеждаше разнообразни претенции на страните по делото, в което има над 5000 ищци.

Бившият президент Йон Илиеску, някогашният вицепремиер Джелу Войкан Войкулеску и някогашният началник на Военната авиация военачалник Йосиф Рус са упрекнати в закононарушения против човечеството.

В обвинителния акт се показва, че вечерта на 22 декември 1989 година е почнала огромна и комплицирана акция по въвеждане в подвеждане на популацията посредством диверсии и дезинформации. Чрез основаването на " обща неуравновесеност на тематика тероризъм " са били основани редица обстановки на безредна пукотевица, другарски огън, противоречащи си военни заповеди.

Военните прокурори настояват, че задачата на групировката към Йон Илиеску е била да смъкна от власт комунистическия водач Николае Чаушеску, само че да задържи Румъния в областта на въздействие на тогавашния Съюз на съветските социалистически републики. Според обвиняването групировката е работила ловко и дейно, с цел да превземе властта през декември 1989 година Цялата военна мощ на Румъния е била подчинена на Съвета на Фронта за национално избавление и неговото управление, се показва в обвинителния акт.

При последвалите събития починаха 862 души, бяха ранени 2150 души, а стотици други бяха лишени от независимост и получиха душевен контузии, показват прокурорите.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР