Върховният касационен съд гледа делото за инцидента с 22-годишната Светомира

...
Върховният касационен съд гледа делото за инцидента с 22-годишната Светомира
Коментари Харесай

Протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на Светомира от Шумен

Върховният касационен съд гледа делото за случая с 22-годишната Светомира Станчева от Шумен, която почина при тежка злополука на 28 септември 2022 година.  То е формирано по тъжби на роднините и по митинг на прокуратурата. Протестиращите желаят анулация на решението на съда във Варна и връщане на делото за ново разглеждане.

Инцидентът стана на бул. " Цар Симеон Велики " в Шумен. При злополуката почина 22-годишната Светомира Станчева, а друга жена получи междинна телесна щета. Подсъдим за случая е Жечко Кюркчиев от Шумен. От съда в Шумен Кюркчиев получи три години и четири месеца затвор, а Апелативният съд във Варна понижи присъдата на три условни го дини, с пет години изпитателен период .

" Нова акция имаме през днешния ден - да търсим правдивост за убитите ни деца. Животът на децата коства условни присъди и нула. Здрави, изучени деца - взема решение джигит да го премаже и да получи условна присъда и да се чака 5-10 години да се случи нещо ", описа протестираща жена пред БНР.

" Децата са жертва на безумство ", добави друга жена.  

" За Свети сме тук " уточни трета протестираща. По думите й Жечко Кюркчиев е характерен представител на групата " Пътни убийци " - от богати фамилии, със скъпа кола. Джипът по-късно беше изгорял. Всички знаят какво се случва, гнила правосъдна система, кометира дамата.

" Чудим се по какъв начин живеят със съвестта си. Имахме среща със зам.-министъра на правораздаването. Министърът на правораздаването Атанас Славов отхвърляше месеци да ни одобри. А по време на срещата със зам.-министъра стана ясно, че в Министерство на правораздаването считат, че няма потребност от смяна в законите. Защо се пускат убийците? Но Десислава Иванчева заставам 8 месеца в пандиза за икономическо закононарушение ", разяснява протестираща.

Мъж изясни, че се влиза в Съдебната палата през днешния ден и чака решението на съдийски състав да се върне делото в Апелативен съд - Варна. Моралът в правосъдната система през днешния ден да спечелва, изиска той.

Снимка: Bulphoto

Бащата на починалото 22-годишно момиче - Анатоли, съобщи пред медиите, че има вяра, че правосъдната система ще има своето равнище, за може освен за този случай, а за всички сходни да се даде религия на хората.

Всеки ден живеем с мисълта, че детето ни го няма. Не можем да се съгласим с решения, които се вземат. Справедливостта ще пристигна с смяната, когато тези, които ни ръководят, вземат драговолно професионалните си задължения и си свършат работата, уточни Анатоли Станчев, представен от Българска телеграфна агенция.

Жечко Кюркчиев от Шумен
Снимка: Bulphoto

До два месеца се чака Върховният касационен съд да реши дефинитивно делото.

В жалбата на околните на починалата жена са декларирани доводи за това, че решението е постановено при позволени основни нарушавания на процесуални правила. Това е довело до ограничение на правата на страните, които не са били отстранени, както и до липса на претекстове. Също по този начин се показва, че на Кюркчиев е наложено очевидно незаслужено наказване, както и че условното наказание е приложено погрешно.

Жечко Кюркчиев от Шумен
Снимка: Bulphoto

В правосъдната зала през днешния ден Кюркчиев сподели, че осъзнава виновността си, съжалява за случилото се и желае да бъде при фамилията си, както и да учи. Защитникът му счита, че условната присъда е обективна, тъй като младежът има психологично разстройство, появило се след случая, също така не е осъждан.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР