Върховният апелативен съд на Турция потвърди доживотната присъда на бизнесмена

...
Върховният апелативен съд на Турция потвърди доживотната присъда на бизнесмена
Коментари Харесай

Турски съд: Кавала ще изгние в затвора

Върховният апелативен съд на Турция удостовери доживотната присъда на предприемача и човеколюбец Осман Кавала, която му беше наложена за „ опит да смъкна държавното управление “ по време на митингите за парка Гези през 2013 година, заяви ДПА, като се базира на Анадолската организация.

С вчерашното си решение съдът удостовери и 18-годишните присъди на още четирима души за съучастничество, в това число против Джан Аталай, който през май беше определен за народен представител, само че не можа да излезе от пандиза, с цел да постави клетва.

Освен това съдът смъкна обвиняванията против трима други обвинени, двама от които се намират в пандиза. Очаква се те да бъдат освободени.

Действията на полицията против демонстрациите за парка Гези в Истанбул през 2013 година провокираха антиправителствени митинги в цяла Турция, които бяха най-сериозното сходно придвижване против тогавашния министър председател и сегашен президент Реджеп Тайип Ердоган.

Кавала е в пандиза от 2017 година Западни държавни управления и правозащитни групи подлагаха на критика процеса и присъдата против него като политически стимулирани.

През 2018 година Ердоган обществено упрекна Кавала, че е финансирал митингите за парка Гези с поддръжката на американско-унгарския вложител и човеколюбец Джордж Сорос. Турският президент неведнъж е определял митингите като „ интернационален скрит план “.

Ема Синклер-Уеб, зам.-директор за Европа и Централна Азия на правозащитната организация „ Хюмън райтс уоч “, дефинира вчерашното решение на турския съд като „ чудовищна корист със правосъдната система “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР