Върховният административен съд задължи Висшия съдебен съвет да се произнесе

...
Върховният административен съд задължи Висшия съдебен съвет да се произнесе
Коментари Харесай

ВАС задължи ВСС да се произнесе по искането на Янаки Стоилов за отстраняването на Гешев

Върховният административен съд задължи Висшия правосъден съвет да се произнесе всъщност по настояването на служебния министър на правораздаването Янаки Стоилов за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев.

Искането беше внесено  предишното лято и отхвърлено като неприемливо от мнозиството от правосъдни кадровици.

След седемчасовия спор Стоилов пусна тъжба против решението на Висшия правосъден съвет във Върховния административен съд и изиска от Конституционния съд да каже - има ли право министърът на правораздаването да желае отстраняването на така наречен трима огромни в правосъдната система.

Заради питането до конституционните съдии висшите стопираха краткотрайно делото.

Очаквано, на 8 февруари, единомислещо Конституционен съд отговори позитивно на питането на Стоилов, който в това време стана парламентарен арбитър.

Затова и през днешния ден тричленен състав на Върховния административен съд е възобновил делото и върнаха проблема още веднъж във Висшия правосъден съвет. Според съдиите Тодор Тодоров, Росен Василев и Хайдухи Бодикян правосъдните кадровици са длъжни да се произнесат всъщност по изказванията в настояването.

Определението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на съда.

Ако това стане и той го удостовери, членовете на Висшия правосъден съвет ще би трябвало още веднъж да обсъдят причините на Янаки Стоилов, които бяха в размер от над 100 страници.

Ще ги пази актуалният правосъден министър Надежда Йорданова, която готви свое искане за отстраняването на Иван Гешев.

Така е изцяло допустимо в последните месеци от мандата правосъдните кадровици, които го избраха два пъти, да вземат решение дали Обвинител номер едно да си тръгне предварително.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР