Върховният административен съд (ВАС) отмени отказа на Прокурорската колегия на

...
Върховният административен съд (ВАС) отмени отказа на Прокурорската колегия на
Коментари Харесай

Съдът отмени отказа на ВСС да накаже прокурор, хванат с незаконно уловена риба

Върховният административен съд (ВАС) анулира отхвърли на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ПК на ВСС) да накаже обвинител, заловен с нелегално уловена риба, заяви

 Зам.-районен прокурор хванат с бракониерски улов Виж още

Според тричленния състав на Върховен административен съд с ръководител и докладчик Румяна Папазова и членове Николай Гунчев и Добромир Андреев, ПК на Висш съдебен съвет превратно е интерпретирала обстоятелствата за дейностите на Чавдар Чавдаров от районната прокуратура в Кърджали и това е довело до незаконосъобразно решение. Съдът акцентира, че колегията е дала превес на обясненията на човек, който дружно с Чавдаров е хванат да транспортира нелегално уловена риба, и не е разискала всички събрани доказателства. Затова висшите съдии връщат преписката на ПК на Висш съдебен съвет за ново разискване и изговаряне.

Делото пред Върховен административен съд беше формирано по тъжба на основния прокурор Иван Гешев.

Случаят

На 13 март 2017 година на тел. 112 са подадени няколко сигнала от Р. Юмер за двама бракониери наоколо до язовир " Студен бунар ". Веднага била разпоредена инспекция от чиновници на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) и на полицията в Кърджали.

Полицейски автопатрул спрял за инспекция джип " Нисан " и в багажника му били открити два найлонови чувала, цялостни с хрилна рибарска мрежа с оплетена в нея риба. Общото тегло на улова било малко над 40 кг, от които 38 кг морунаж, два кг речен кефал и 800 грама бяла риба.

Джипът бил ръководен от притежателя му - Чавдар Чавдаров, по това време зам.-районен прокурор на Кърджали, а до него пътувал И. Фейзи. Рибата и мрежата били конфискувани, а на Чавдаров бил формиран акт за административно нарушаване от Закона за риболовство и аквакултури (ЗРА) и му била наложена санкция от 1000 лв..

Полицията уведомила за случая шефката на РП-Кърджали Гергана Колева, която направила инспекция. Тя разговаряла със очевидеца Юмер. Той разказал следното: На 13 март 2017 година рано сутринта вървял към жп прелез, когато към 6.30 ч., след въжения мост над язовир " Студен бунар ", на 5 м настрана от пътя, видял оставен огромен черен чувал, цялостен с мрежа и риба. Малко по-късно Юмер чул мотор на кола, а след това видял и зелен джип с картинка на ловна пушка и куче на аварийна гума откъм гърба. Джипът спрял, от него слезли двама души, хванали чувала, който се скъсал от едната страна, само че мъжете съумели да го натоварят в багажника. Колата тръгнала, само че закъсала наоколо до жп прелеза, към който отивал и Юмер. И точно това била повода индивидът да успее да види номера на джипа. Той описал мъжете, само че едвам по-късно, откакто сред риболовците се разчуло за случая, Юмер се сетил, че един от хората в колата е прокурор Чавдаров.

Шефката на РП-Кърджали изготвила протокол с подробния роман на очевидеца, като поискала пояснения и от Чавдар Чавдаров. Всички материали били пратени на управлението на прокуратурата.

Главният прокурор, по това време Сотир Цацаров, внесъл предложение във Висш съдебен съвет за формиране на дисциплинарно произвеждане против Чавдаров за нарушаване на етичния кодекс. В предлагането си Цацаров показва, че " неуместното, неуместно и неприлично държание значително накърнява престижа на правосъдната власт и се отличава със забележителна степен на социална укоримост ". Към документите били приложени показанията на очевидеца, обясненията на Чавдар Чавдаров и тези на спътника му Фейзи, както и протокол за полицейска инспекция на персонални движимости на двамата и на самия джип, пояснения от самите служители на реда и от основния контрольор в отдел " Рибарство и надзор - Южна България " - Пловдив, който е участвал при осъществяването на полицейската инспекция. Представени са били и копия от медийни изявления, в които се разказвало за случая.

За отговорността

В началото на април 2017 година Прокурорската гилдия образува дисциплинарка против Чавдар Чавдаров. На едно от първите съвещания дисциплинарният състав разпитал спътника на прокурора - Фейзи и шефката на РП-Кърджали Гергана Колева. От решението на Върховен административен съд обаче излиза наяве, че протоколът от тези разпити по незнайни аргументи или не е формиран, или не е непокътнат. Последвал и разпит на очевидеца Юмер, който повторил това, което към този момент бил споделил.

В края на септември с.г. ПК на Висш съдебен съвет спряла дисциплинарката, тъй като против Чавдаров било формирано досъдебно произвеждане за вещно укривателство. Фейзи пък бил упрекнат за противозаконен улов на риба.

Междувременно Чавдаров обжалвал санкцията от 1000 лева, наложена му за това, че е направил транспорт на риба с неспециализирано транспортно средство, без копие от декларация за генезис на продуктите и без документ за транспорт, каквито са нормативните условия. Районният съд в Хасково отменил санкцията като приел, че Чавдаров е направил транспорт на два чувала с риба и мрежа без декларация за генезис, само че съгласно съда не е потвърден транспорт за продажба на пазара и осъществяване на приход от търговия. Решението влезнало в действие на 19 февруари 2018 година

Междувременно наблюдаващият прокурор по досъдебното произвеждане против Чавдаров внесъл предложение в Софийски градски съд за освобождението му от наказателна отговорност и за налагане на административно наказване. Съдът обаче приел, че по този начин се нарушава правилото ne bis in idem и прекратил делото по отношение на Чавдаров, а против Фейзи го изпратил по подготвеност на районния съд в Кърджали. Фейзи бил оневинен по обвиняването за противозаконен улов, тъй като до момента в който се е гледало делото му, бил изменен член 238, алинея 1 от Наказателен кодекс и отпаднали съставомерните признаци на действието. РС-Кърджали обаче му наложил санкция от 1500 лв..

След произнасянето на съда, ПК на Висш съдебен съвет, към този момент в настоящ състав, възобновила дисциплинарката против Чавдаров.

През октомври 2020 година новият дисциплинарен състав разпитал Фейзи и районната прокурорка на Кърджали.

Тя обяснила кой я е уведомил за случая и какви дейности е подхванала като декларирала, че не е осведомена с медийните изявления по тематиката, нито с реакциите на сътрудниците ѝ прокурори и на обществеността.

Пред кадровиците Фейзи отрекъл прокурорът да е знаел какво има в чувалите. Разказал, че отишъл до язовир " Студен бунар ", където пуснал хрилната си мрежа, с цел да лови риба. По-късно се обадил на Чавдаров и го помолил да пристигна на другия ден (13 март 2017 г.) с автомобила си, с цел да му помогне да пренесат багаж. Уговорили се да се срещнат в 6.30 ч. наоколо до мост. Фейзи твърдял, че Чавдаров не знаел какво има в чувалите, самичък ги натоварил в багажника като отрекъл да се е виждало какво има в него, както и че единият се е скъсал, което пък опонира на изказванията на чиновниците на ИАРА, които дружно с полицията ги спрели на инспекция и видели разкъсан чувал.

Дисциплинарният състав предложил, а на 17 февруари 2021 година Прокурорската гилдия приела, че Чавдаров не е направил нарушаване и не следва да бъде осъден. В претекстовете се твърди, че Чавдаров е направил другарска услуга, без да осъзнава, че е направил някаква противоправна активност. Освен това се показва, на база на показанията на очевидеца Юмер, че от джипа е слязъл един човек - а не двама, с цел да товари чувалите. Колегията приела още, че не е налице отговорно държание на Чавдаров, тъй като той не е съзнавал и целял нарушаването и не е могъл да планува публично рисковите последствия и да ги предотврати. " Действията на Чавдаров се дължат на недооценка на съответната обстановка, а не на преднамерено държание, целящо занемаряване на нормите на КЕПБМ. Дори официално да реализира признаците на дисциплинарно нарушаване, държанието не съставлява такова по смисъла на член 307, алинея 3, т. 3 от Закон за съдебната власт ", стимулира се още колегията, като в поддръжка на това мнение прибавя, че шефката на РП-Кърджали Гергана Колева нямала директно усещане от публичния отзив на случая.

Главният прокурор Иван Гешев не е участвал на съвещанието, на което се е обсъждала дисциплинарката против Чавдаров. Но явно не е склонен с решението, тъй като точно той подава тъжба във Върховния административен съд.

Какво споделя съдът

Върховен административен съд също не е склонен с причините на Прокурорската гилдия и декларира, че има превратно интерпретиране на обстоятелствата, което е довело и до незаконосъобразно решение.

" Очевидно противоречащо на показанията на очевидеца Юмер е фактическото умозаключение на дисциплинарно наказващия орган, че съгласно очевидеца на 13 март 2017 година е пристигнал един джип с двама души, " единият от които слязъл и натоварил чувала в джипа ". В своите пояснения и показания очевидецът Юмер неведнъж е декларирал, че наличието на чувала се е виждало от няколко метра разстояние, че слезлите от автомобила двама мъже са разговаряли между тях и че дружно са натоварили чувала в багажника на автомобила, откакто при първия опит не са съумели. При осъществената полицейска инспекция в багажника са били открити не един, а два черни чувала (единият скъсан) и хрилна мрежа с омотана риба, което е удостоверено в формирания протокол и по което събитие не е имало спор. Не могат да бъдат кредитирани като достоверни и не са безапелационни изказванията на очевидеца И. Фейзи, който е с персонална заинтригуваност за изхода на разногласието. В писмените си пояснения Файзи твърди, че се е обадил на другар за помощ сутринта на 13 март 2017 година и самичък е натоварил чувала в багажника на автомобила на Чавдаров, който не е излязъл от автомобила и не е знаел какво транспортира ", споделя Върховен административен съд.

И акцентира, че изказванията на Фейзи опонират освен на думите на очевидеца, само че и на обясненията на самия Чавдар Чавдаров, който споделил, че Фейзи се е обърнал към него за помощ на 12 март 2017 година вечерта и откакто са спрели на мястото, е излязъл от колата и " отишъл наоколо по дребна потребност ". " Преценката на обстоятелствата, открити посредством показанията на Юмер и формирания при инспекцията полицейски протокол, изключва вероятността дисциплинарно привлеченото лице да не е знаело, че приема да транспортира в автомобила си риба в количество, неведнъж надхвърлящо позволеното за любителски лов на риба ", споделя още Върховен административен съд.

Върховните съдии не са съгласни и с извода на Прокурорската гилдия, че липсва предумисъл в дейностите на Чавдаров и, въпреки да е има нарушаване на етичния кодекс, не е налице отговорно държание.

Върховен административен съд акцентира, че колегията се е лимитирала единствено до умисъла в дейностите на Чавдаров, като е пренебрегнала накърняването на престижа на правосъдната власт като детайл от фактическия състав на нарушаването. " ПК на Висш съдебен съвет се е абстрахирала от качеството на дисциплинарно привлеченото лице на прокурор и е пропуснала да проучва дейностите му от позиция на престижа на правосъдната власт под претекст, че прокурор Колева няма наблюдения за отзвука на случая и той не е бил коментиран измежду сътрудниците в РП-Кърджали. Не е направила преценка на медийните вести, публикувани от локалните и национални медии и на въздействието им върху публичното мнение по отношение на персоналната честност на магистратите като съществена съставна част на интегритета на правосъдната власт като цяло. Необходимо е да се има поради, че дейностите, осъществени на 13 март 2017 година от привлечения към дисциплинарна отговорност прокурор, нямат връзка със служебните му функционалности, заради което обсъжданите от ПК на Висш съдебен съвет условия по отношение на натовареността му и атестационната му оценка са ирелевантни ", показва Върховен административен съд.

С тези причини висшите съдии анулират решението и го връщат на Прокурорската гилдия за ново разискване и изговаряне. Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред петчленен състав на Върховен административен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР