Върховният административен съд (ВАС) окончателно забрани на държавната компания Булгартрансгаз

...
Върховният административен съд (ВАС) окончателно забрани на държавната компания Булгартрансгаз
Коментари Харесай

ВАС забрани подмяна на строителя на Турски поток

Върховният административен съд (ВАС) дефинитивно забрани на държавната компания " Булгартрансгаз " да подпише контракт с обединяването " Газово развиване и уголемение в България ", до момента в който не завърши разногласието за отстраняването на саудитския консорциум " Аркад ". Определението на съда удостоверява решението на Комисията за защита на конкуренцията, която анулира решението на " Булгартрансгаз " да подмени определения строител на " Турски поток " през българска територия.

В края на май държавната компания декласира саудитския консорциум " Аркад " и разгласи, че една от най-големите инфраструктурни поръчки - на стойност над 2 милиарда лева - отива при втория кандидат - обединяването " Газово развиване и уголемение в България " (ГРРБ).

" Аркад " бе избран за победител за градежа на 474-километровото трасе от турско-българската до българо-сръбската граница, защото единствен влизаше в цената на поръчката. ГРРБ предложи надалеч по-висока цена. " Булгартрансгаз " реши да декласира " Аркад " с претекста, че не е подал в точния момент изискваните документи за подписване на контракта. Точно когато изминал крайният период за внасянето им, съперникът ГРРБ подобрил доста офертата си и тя паднала под цената на " Аркад ". Така газовият оператор счете, че " Аркад " се отхвърлят от поръчката, и реши да я даде на ГРРБ.

Според Комисия за защита на конкуренцията това решение е незаконосъобразно и договорът би трябвало да бъде предоставен на " Аркад ". Решението на антимонополния орган е доказано от Върховен административен съд, който се е произнесъл по проблема на 11 юли.

Предстои да се види какво ще предприеме " Булгартрансгаз ", която към този момент пое риска да се забави със периодите, като избра да апелира решението на Комисия за защита на конкуренцията и пред Върховния съд, с цел да наложи за реализатор консорциума " Газово развиване и уголемение в България ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР