Върховният административен съд (ВАС) няма да разглежда производства по жалби

...
Върховният административен съд (ВАС) няма да разглежда производства по жалби
Коментари Харесай

ВАС няма да разглежда жалби на лишени от свобода

Върховният административен съд (ВАС) няма да преглежда производства по тъжби на лица, лишени от независимост. Това реши Народното събрание с признатите на първо четене измененията в Закона за осъществяване на наказванията и задържане под стража.

Народното събрание поддържа оспорването на избрани разпоредби в каузи за режима на наказването – пренасяне от един затвор в различен или в затворническо общежитие, както и срокът на изтърпяване на наказване да не стигат до Върховен административен съд.

Промените плануват делата дефинитивно да завършват пред 3-членен състав на административния съд по местоизпълнението на наказванията.

Вносителите от ГЕРБ се стимулират, че касационната подготвеност на административните съдилища ще понижи разноските по конвоирането, като ограничи преместването на лишените от независимост от пандиза до административния съд в същия правосъден регион, а не както до момента – довеждане и престой в постройката на Върховния касационен съд (ВКС) от пандизите в цялата страна.

Вносителите прецизират, че такива пълномощия са вменени на съдилищата и в производствата по Закона за собствеността и потреблението на аграрни земи и по Изборния кодекс.

Предвижда се също изменение в Закона за Търговския указател и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, с които се урежда опцията за претендиране в правосъдното произвеждане по оборване на отхвърли за регистриране, изтриване или оповестяване, а не както е до момента – осъществяване на настрана исково произвеждане, обвързвано с спомагателни разноски за страните.

От ГЕРБ считат, че с тази смяна ще се обезпечи финансова и процесуална спестовност на участниците в производствата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР