Върховният административен съд потвърди окончателно решение на Комисията за защита

...
Върховният административен съд потвърди окончателно решение на Комисията за защита
Коментари Харесай

Бълха ги ухапала: Кауфланд“ отнесе глоба от над 300 000 лв.

Върховният административен съд удостовери дефинитивно решение на Комисията за защита на конкуренцията, с което е открит безсъвестен модел на държание от страна на комерсиалната верига „ Кауфланд “, който води до нарушаване на Закона за защита на конкуренцията и до щета за потребителите.

Решението на антимонополното ведомство е от 2020 година С него тя открива, че веригата злоупотребява с по-силна позиция при договаряне. Санкцията за това бе 343 417 лева, пише dnevnik.bg

В случая „ Кауфланд “ е

прекратила продажбата на немалка част от асортимента на един снабдител за да му наложи избрани търговски условия, които са неизгодни за него,

се показва в известието на съда. По този метод за предприятието, намиращо се в по-слаба позиция при договарянето, са настъпили отрицателни имуществени последствия.

Чрез непрекъснато изискваните от страна на „ Кауфланд “ понижения на доставните цени на предлагания от доставчика подбор (чрез разнообразни бонуси, рабати и отстъпки), както и посредством блокирането на огромна част от този подбор доставчикът е

бил подложен във финансова взаимозависимост от комерсиалната верига заради генерираната в съответния интервал загуба.

Освен това системата от
бонуси и отстъпки се употребява от „ Кауфланд “ за максимизиране на облагата му за сметка на финансовата загуба за доставчика, постановява съдът.

Той заключава, че в този случай опцията за увреждане на ползите на потребителите е директно обвързвана с недобросъвестните практики на веригата, като с постигнатото понижение на доставните цени се обезпечава само облагата ѝ, без това да води до понижение на крайната продажна цена на стоките.

Преди година Административният съд - София-област, анулира решението на комисията, като постановява, че няма нарушаване на Закона за защита на конкуренцията.

Впоследствие тричленен състав на Върховния административен съд отхвърля жалбата на веригата.

Съдът обосновано е приел, че държанието на търговеца съставлява безсъвестен модел на държание, който няма икономическа аргументация и посредством който се цели реализиране на по-ниска доставна цена на продуктите.

Чрез този модел на държание икономическата полза е оставала напълно за комерсиалната верига и не се пренасяла върху потребителите посредством надлежно понижение в продажните цени.

Това е довело освен до стесняване на предлаганите артикули на съответния снабдител, само че и до понижаване на разнообразието от предлагани артикули, което единствено по себе си съставлява както действителна, по този начин и евентуална щета за потребителите, взема решение висшият съд. Решението е дефинитивно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР