Върховната касационна прокуратура (ВКП) е отменила отказа на Специализираната прокуратура

...
Върховната касационна прокуратура (ВКП) е отменила отказа на Специализираната прокуратура
Коментари Харесай

Върховната прокуратура отмени отказа на спецпрокурорите да разследват Христо Терзийски 

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е отменила отхвърли на Специализираната прокуратура да образува следствие по сигнал за присъединяване в проведена незаконна група против някогашния шеф полицията, ексвътрешен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Христо Терзийски.

Това излиза наяве от разпореждане на ВКП, издадено на 21 януари, с което Свободна Европа разполага. Произнасянето на най-висшата прокуратура е по тъжба на дирекция “Вътрешна сигурност ” в Министерство на вътрешните работи.

В средата на декември предходната година, че нападна пред ВКП отвод на спецпрокруатурата да проверява Терзийски. Той е предписан на 6 януари и е доказан от Апелативната профилирана прокуратура на 22 март 2021 година

Сега последната инстанция в държавното обвиняване анулира тези две постановления и връща проблема за ново изговаряне на спецпрокуратурата. ВКП ѝ разпорежда да реши “всички материали, относими към преписката ”, и да направи “правилни и обосновани правни заключения ”.

Този процес на случая значи, че в този момент спецпрокуратурата може още веднъж да прегледа доказателствата и да откаже да образува следствие против Терзийски, само че може и да промени мнението си и да образува досъдебно произвеждане.

Основната рецензия на ВКП е, че първата инстанция е отказала да образува следствие против Терзийски “при липса на претекстове въз основа, на които да може да се направи справедлива преценка за съществуване или липса на данни по преписката за осъществено закононарушение от общ темперамент ”.

Освен това е доказано възражението на Министерство на вътрешните работи, че този отвод е предписан преди изпращането на протоколите от употребяваните по създаването против Терзийски специфични разследващи средства (СРС). На процедура, по този начин резултатите от това послушване въобще не са били взети поради от спецобвинителите, когато са решили, че няма задоволително данни за формиране на следствие.

“В съответния случай вътрешното разбиране на наблюдаващия прокурор при СП е образувано при неизяснени в цялост в действителност данни заради прибързани и погрешно обосновани правни заключения ”, обобщава Върховната касационна прокуратура в претекстовете си, с които връща инспекцията за преразглеждане от спецпрокуратурата.

Разработката на “Вътрешна сигурност ” в Министерство на вътрешните работи беше събрала данни, че Терзийски е взел участие дружно със свои сътрудници от Главна дирекция “Национална полиция ” (ГДНП) в проведена незаконна група (ОПГ). Тези изводи са докладвани на някогашния вътрешен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Младен Маринов, както и на ДАНС и прокуратурата.

През юни 2020 година водещите създаването са докладвали, че са събрали задоволително данни за „ съществуването на ОПГ с присъединяване на висши управителни чиновници от ГДНП “, заяви Министерство на вътрешните работи преди два месеца, с уточнението, че въз основа на това умозаключение е направено искане „ за формиране на досъдебно произвеждане “, което е било отхвърлено от двете спецпрокуратури.

Терзийски смени Маринов като вътрешен министър през юли 2020 година поради случаите на полицейско принуждение и конфликтите сред униформени и жители, искащи да доближат на Ахмед Доган. Дотогава той оглавяваше националната полиция.

След оповестението на информацията за тази разработка двамата някогашни вътрешни министри от ГЕРБ е неглижираха, повтаряйки тезата на основния прокурор Иван Гешев, че интензивността на Министерство на вътрешните работи под управлението на Бойко Рашков води до „ продължение и разпалване на почналата война сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата “. Нито Терзийски, нито Маринов обаче разясниха заключенията на “Вътрешна сигурност ” в Министерство на вътрешните работи всъщност.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР