Върховната административна прокуратура започва проверка по сигнала на Движението за

...
Върховната административна прокуратура започва проверка по сигнала на Движението за
Коментари Харесай

Започва проверка по сигнала на ДПС за златните паспорти

Върховната административна прокуратура стартира инспекция по сигнала на Движението за права и свободи, обвързван с така наречен " златни паспорти ".

Проверки, предоставени на ДАНС, Министерството на правораздаването, Българската организация за вложения и Дирекция " Миграция " в Министерство на вътрешните работи, ще открият има ли позволени нарушавания във всеки един от описаните в сигнала случаи, свързани с предоставяне на поданство против вложения на жители на Китай и Русия.

При определяне на данни за нарушавания на закона ще бъде изпратено предложение до президента за анулация на натурализацията за добитото българско поданство, а в случаи на данни за закононарушения ще бъде сезирана способената прокуратура, осведомят от държавното обвиняване.

В петък (4 февруари) от Движение за права и свободи оповестиха, че има задоволително изказвания и конкретика, с цел да се разкрие " чудовищна скица " по придобиване на българско поданство и издаване на документи с погрешно наличие, и партията е сезирала прокуратурата. 

" В сигнала се съдържат изказвания, че над 120 лица, главно китайци, част от които работят за китайските специфични служби, и руснаци са получили пребивавания, като са употребявали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка и са получавали пребивавания от 2015 до 2021 г.``, сподели зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Хамид Хамид. 

" Ето за какво настояваме тези изказвания да бъдат тествани, тъй като в сигнала се съдържат съответни имена. Посочват се тримата медиатори, двете компании, с които всички тези китайци и руснаци имат подписани контракти. Интересно е, че всички инвестции са на стойност 1 млн. и един лев и всички документи са издавани от лицето Стамен Янев``, уточни той.

По думите на Хамид той е " безконечната Амбър " в Агенцията за задгранични вложения, макар че е заемал тази служба при ръководството на ГЕРБ. " Същият е още веднъж назначен в Агенцията за задгранични вложения като изпълнителен шеф от един длъжностен министър на стопанската система – цар Киро. И през днешния ден това лице извършва тези пълномощия, същият бе награден и с поста ръководител на Надзорния съвет на ББР. Въпросът е дали това лице е от свитата на цар Киро ", попита депутатът от Движение за права и свободи. 

" Изскачат въпроси за връзките на господин Стамен Янев с министър-председателя, само че е изключително притеснително, че законодателните начинания, с които желаеме цялостна инспекция на цялата тази спекулация със " златните паспорти ", се прикриват от ръководещото болшинство. Те отхвърлиха нашето предложение за инспекция и в този момент виждаме за какво. Те прикриват дейности на лица, които са директно свързани с ръководещите през днешния ден. Ние ще стигнем до дъно с тези инспекции, ще покажем на обществеността какво крият, от какво се тормозят... Вече съм си купил билет и цялата информация, която е получена, с имената на всички китайци и руснаци, ще бъде обявена на брифинг в Брюксел пред съответната комисия в Европейския парламент``, добави той.

" Няма да спрем и ще покажем какво се крие зад кухите изречения като " нулева корупция ". Имената на всички китайци и руснаци към този момент са предоставени на основния прокурор, а съответните служби ще извършат проверка``, увери Хамид Хамид.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР