Върховна административна прокуратура се самосезира във връзка с медийни публикации,

...
Върховна административна прокуратура се самосезира във връзка с медийни публикации,
Коментари Харесай

Прокуратурата пита държавните органи за мерките срещу инфлацията и ръста на цените

Върховна административна прокуратура се самосезира по отношение на медийни изявления, в които се оповестява за подхванати или предлагани от държавни органи ограничения за ограничение на инфлацията и растежа на цените на главните потребителски артикули, продавани на територията на Република България.

Съобразявайки конституционно откритите си пълномощия да следи за съблюдаване на законността и по-конкретно въз основа на член 127 т. 5 от Конституцията, както и на съображение член 145 ал.1 т.1 от Закона за правосъдната власт, ВАП изиска информация от Съвета за съгласуваност и продан на информация сред органите, осъществяващи надзор на пазара на артикули, Държавната комисия по стоковите тържища и борсите и Комисията за отбрана на потребителите.

Основните храни в България са скочили сред 20 и 40% единствено за година - държавното управление със незабавни ограничения

Информацията следва да съдържа данни за определяне на незаконосъобразни актове, дейности или бездействия на подобаващ административен орган при реализиране на законовите му пълномощия по отношение на контролната активност и ефикасното използване на нормативните актове, свързани с контрола на пазара на артикули, регулации при установяване на осъществяваните услуги и техните цени на стоковата борса, както и противопоставяне против нелоялни търговски практики, водещи до завишаване на цените на артикули и услуги.

В взаимозависимост от получените сведения, прокурорът при ВАП ще реши има ли нужда от условие на спомагателна информация и от други държавни органи.
В случай, че бъдат открити незаконосъобразни актове, във ВАП ще се извърши преценка за протестирането им пред подобаващ съд.

Разходите у нас порастват по-бързо от приходите, потреблението на някои съществени храни понижава

При данни за противоправни дейности или бездействия на съответните органи прокурорът ще рeализира пълномощията си по реда на Административнопроцесуалния кодекс за преустановяването им, а при констатиране на данни за осъществено закононарушение по смисъла на Наказателен кодекс – те ще се изпратят на способената прокуратура с оглед формиране на наказателно произвеждане.

Исканата информация следва да бъде изпратена до ВАП в незабавен порядък.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР