Въпросителните около меморандума на българското правителство с Gemcorp на Атанас

...
Въпросителните около меморандума на българското правителство с Gemcorp на Атанас
Коментари Харесай

Казусът Gemcorp във FT: Фондът на Бостанджиев е планирал да доставя Спутник V в Гана

Въпросителните към меморандума на българското държавно управление с Gemcorp на Атанас Бостанджиев се усилиха, откакто Financial Times разгласява лично следствие за връзката сред записания в Лондон капиталов фонд и съветския олигарх Алберт Авдолян. 

В сряда Народното събрание отхвърли да поддържа настояването на ГЕРБ за основаване на анкетна комисия, която да изследва обстоятелствата към подписването на меморандума на 23 март. Още на идващия ден уеб сайтът, като цитираше конфиденциални отчети на американското финансово разузнаване. Ръководството на фонда посочи, че от декември 2020 година делът на съветския вложител е напълно изплатен, Gemcorp Holdings Limited e 100% благосъстоятелност на своите чиновници и в нито една компания от групата към този момент няма съветски капитали.  

От своя страна, вицепремиерът Асен Василев оправда контактите с Gemcorp с това, че представителите на фонда пристигнали на договаряния в наличието на комерсиалния аташе на американското посолство в София. 

Статията, която Financial Times разгласява в сряда, обаче показва още повече елементи за съветското финансиране и интереси в Gemcorp. 

Медията дава проблема Gemcorp като " образец за комплицираните и преплитащи се ползи на съветски предприемачи, които влагат активите си в Лондонското сити ".

FT разказва по какъв начин Атанас Бостанджиев е бил измежду дребното представители на западни страни, които са участвали на първата среща на върха Русия-Африка през 2019 година в Сочи. Тогава Руският експортен център афишира планове да сътвори инструмент за финасиране на комерсиалните връзки с Африка за 5 милиарда $, който да бъде ръководен от Gemcorp и държавните ВТБ и Сбербанк.

От Gemcorp дават отговор на FT с това, че инструментът в никакъв случай не е задействан, тъй като не са съумели да стигнат до стадий на подготовка на документите и подробни договаряния. 

Журналистите на FT оповестяват още, че след отдръпването на Алберт Авдолян от Gemcorp, през 2021 година Атанас Бостанджиев е написал писмо до здравния министър на Гана, в което е предложил да обезпечи съветската ваксина против Covid-19 " Спутник V " в страната.

Руският фонд за директни вложения, който дава отговор за износа на тези ваксини, към този момент е в листата на глобените субекти. 

Инициативата на Бостанджиев идва " във време, в което Кремъл прави дипломатически опит за промотирането на Спутник по света като опция на западните ваксини ". 

От Gemcorp споделят пред FT, че диалозите за продажбата на съветската ваксина са водени по настояването на държавното управление на Гана и че те също не са били финализирани.  " Компанията споделя още, че дейностите ѝ в Русия, които съставляват дребен дял от цялостния ѝ бизнес, по никакъв метод не са били необикновени и не са повлияни от вложенията, които е получавала от съветски предприемачи ", написа медията.

Фондът на Атанас Бостанджиев е основан през 2014 година, откакто той напуща позицията си като началник на капиталовото звено на " Внешторгбанк " - " ВТБ Капитал ".  

Британската бизнесмедия цитира свои източници, съгласно които първичното финансиране на Gemcorp е станало с 250 млн. $, обезпечени от компания, която по това време е следена от Алберт Авдолян и неговия тогавашен бизнеспартньор Сергей Адониев. Адониев се е отдръпнал от този план още на идната година, до момента в който Авдолян е останал до 2020. В момента фондът ръководи активи за 1,2 милиарда $. 

Авдолян твърди, че като вложител в Gemcorp " не е имал надзор или въздействие върху бизнеса " и че всички решения са вземани от управлението на компанията. Нито той, нито Адониев са подложени на наказания, а Gemcorp не би трябвало да е в нарушаване на законодателството за това, че е управлявало парите им. 

По-критична обаче е връзката на Алберт Авдолян с шефа на " Ростех " Сергей Чемезов - персонален другар на Владимир Путин, който е " делил апартамент с съветския президент, до момента в който двамата са служили в руското Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Източна Германия ". 

Авдолян е вложил в планове за рандеман на природен газ в Русия дружно с " Ростех " - корпорация, която се занимава и с експорт на оръжия за 10 милиарда $ годишно и която е подложена на наказания (заедно с Чемезов) от 2014 г. 

Алберт Авдолян твърди, че ниокга не е нарушавал санкционния режим в връзките с Чемезов и не е имал имущество от негово име или от името на неговите родственици, както и че не е представлявал неговите ползи. 

Той удостоверява пред FT, че се познава с шефа на " Ростех ", само че " не като политик, а като човек ", а връзките с корпорацията - " къси и несъществени ".  

" Оценявам и почитам човешките му качества и богатия му житейскиопит ", споделя още Авдолян, като изяснява, че познава бъдещия началник на " Ростех " по фамилна линия от родния си Иркутски район. 

Преди делът на Авдолян да бъде изплатен от управлението на Gemcorp, един от фондовете на компанията е дал заем на сдружение, следено от руснака, за вложения в план за полутечен природен газ в Далечния изток в Русия.

След като Gemcorp излиза от този заем през 2021 година, въпросният план получава финансиране от " Новикомбанк " на " Ростех ". От началото на войната в Украйна " Новикомбанк " също е в листата на глобените съветски финансови институции. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР