Въпросът за създаване и разполагане на чуждестранни военни бази в

...
Въпросът за създаване и разполагане на чуждестранни военни бази в
Коментари Харесай

Украйна може да кани каквито си иска военни

Въпросът за основаване и разполагане на задгранични военни бази в Украйна постоянно се разисква на всички нива в тази страна, само че буди не по-малък, в случай че не по-голям интерес и в Русия. Темата още веднъж бе наранена индиректно и в общонародното допитване, осъществено в неделя по самодейност на президента Володимир Зеленски по едно и също време с локалните избори в Украйна, написа Александър Желенин от РОСБАЛТ, представен от Българска телеграфна агенция.

В допитването - нямащо юридически последствия, както посочи президентската администрация, - с изключение на очебийно вътрешни тематики (украинците бяха питани да вземем за пример считат ли, че би трябвало да се санкционира с пожизнен затвор корупцията в изключително огромни размери, също и дали поддържат основаването на свободна икономическа зона в Донбас) бе повдигната и тематиката " за потребление на гаранциите за сигурност, посочени в Будапещенския меморандум ".

Ще напомним: в Киев са твърдо уверени, че присъединявайки Крим през 2014 година, Москва е нарушила обещанията си, записани в Будапещенския меморандум от 1994 година Съответно украинската страна счита, че това й развързва ръцете и тя може да си подсигурява сигурност по метод, който сметне за уместен.

При все това, когато взема кардинални за страната решения, администрацията в Киев се стреми да се опре на публичното мнение. Пред украинците бе подложен въпросът " Подкрепяте ли правото на Украйна да употребява гаранциите за сигурност, избрани с Будапещенския меморандум, за възобновяване на своя държавен суверенитет и териториална целокупност? " и отговорът бе безапелационен - 74,21 на 100 от участниците в допитването се изрекоха " за ".

Така на днешната украинска администрация в прочут смисъл бе гласувано национално доверие по проблемите към гарантирането и възобновяване на териториалната целокупност на страната. Теоретично Украйна би могла към този момент да прегледа и въпроса за разполагане на задгранични военни бази на своя територия.

Дали ще го направи и ще изискат ли да вземем за пример американците или турците да разполагат свои бази на нейна земя? РОСБАЛТ беседва за това с военния специалист Павел Фелгенгауер.

- Как смятате, може ли Украйна да разреши в обозримо бъдеще основаването на задгранични военни бази на своя територия ?

- Украйна няма потребност от Будапещенския меморандум, с цел да предлага някому (създаването на) военни бази. Страната може да кани, който пожелае - това е нейно суверенно право. Юридически тя няма потребност от нищо, с цел да го направи, никой не може да й забрани да кани на своя земя задгранични военни на краткотрайна основа. Но в случай че пожелаят, украинците могат да ги канят и за непрекъснато.

Украйна от дълго време към този момент организира да вземем за пример взаимни военни маневри в Лвовска област. Там е построен образователен полигон за непрекъснати общи учения със западни страни. В Киев има непрекъсната задача на НАТО. Над украинска територия правят полети американски бомбардировачи, придружавани от украински изтребители. Като суверенна страна Украйна има право на това.

- А може ли някой да разположи на непрекъсната основа свои военни бази на украинска земя ?

- Засега нито турците, нито американците, нито европейците не се канят да го вършат и по този начин да нервират Москва. Още повече с оглед хартата Русия-НАТО от 1997 година, съгласно която Западът се ангажира да не разполага на непрекъсната основа обилни сили в страните от някогашния Варшавски контракт, почнали тогава да се включват в НАТО (пълното наименование на този документ е " Основополагащ акт Русия-НАТО за взаимоотношения, съдействие и сигурност " - бел. РОСБАЛТ).

По принцип този документ е в действие. Затова натовските гарнизони, ситуирани в Полша, Румъния и балтийските страни, се намират там на ротационна (тоест временна) основа. Тези задължения на Запада обгръщат евентуално и Украйна.

Ще прибавя, че в Полша и в трите балтийски републики има и сборни батальонни групи , към хиляда военнослужещи във всяка от тези страни. Това са многонационални сили, които също отвреме в точния момент правят ротация там.

Тъй че към този момент няма никакви учредения Москва да се тревожи. Наистина Путин сподели през 2014 година, че в случай че не бяхме включили тогава Крим, американците щяха да разположат там свои бази, само че не съм видял действителни доказателства някой да е възнамерявал това.

- А дали ще е допустимо това в бъдеще?

- В бъдеще - да. От юридическа позиция известна пречка може да е единствено съглашението сред Русия и НАТО , за което загатнах. Наистина в него не се споделя непосредствено нищо за Украйна и тя не членува в НАТО, само че Киев има предпочитание да влезе в алианса.

- А до каква степен е допустимо въобще това през днешния ден - Украйна да стане член на НАТО?

- Засега това е малко евентуално поради позицията на Франция и на Германия. Но през днешния ден е по-важно какво ще стане след 3 ноември в Съединени американски щати. След президентските избори в Щатите американската политика, в това число в Европа, може доста съществено да се промени.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР