Въпросът с отпадането на добавката за прослужено време остава отворен,

...
Въпросът с отпадането на добавката за прослужено време остава отворен,
Коментари Харесай

Правителството на кръстопът за клас прослужено време

Въпросът с отпадането на добавката за прослужено време остава отворен, а договарянията сред бизнеса и синдикатите ще стартират наесен, в границите на първото съвещание на Тристранката след лятната почивка. Това стана ясно след днешната среща на четирите работодателски организации с представители на държавното управление. Въпреки че главната тематика на срещата беше капиталовият климат у нас, бизнесът още веднъж показа настояванията си за отпадане на добавката за стаж и на минималните осигурителни прагове, както и за въвеждане на механизъм за установяване на минималната работна заплата. Миналата седмица синдикатите организираха аналогична среща с ръководещите, на която получиха увещание, че тази добавка няма да бъде отстранена.

Добавката за професионален опит и стаж се резервира
 
Въпреки че предлагането на бизнеса за анулация на добавката за прослужено време и влизането й в главната заплата не е предпочитана тематика за държавното управление, финансовият министър Владислав Горанов уточни Тристранния съвет като мястото, на което въпросът ще бъде разискван и решен.
 
Това ще стане при започване на септември, съобщи Горанов след днешната среща с работодателските организации.

Индустрията подготвена на митинг поради клас " Прослужено време "
 
" Няма неразрешени тематики за спор и в НСТС тя е импортирана от работодателските организации. Вероятно ще се разиска. Какво ще се реши най-после? Нашата позиция е, че това не ни е главният приоритет, имаме по-важни неща да решаваме ", добави той.
 
Колкото до предлагането на бизнеса за механизъм, по който да се договаря минималната заплата в диапазон сред линията на бедността и междинното съответствие сред минималната и междинната заплата за страните от Европейския съюз, министър Горанов съобщи, че договарянията ще продължат.

Валери Симеонов: Класовете за прослужено време би трябвало да отпаднат
 
" Диалогът за механизма за минималната работна заплата продължава. На мен ми е любопитно да видя сходни механизми във водещи европейски стопански системи, които да ни послужат за добра основа. Няма потребност да откриваме топлата вода ", сподели още той.
 
България се e трансформирала в " синдикална република ", счита Домусчиев

В днешната среща е взел участие и вицепремиерът Валери Симеонов, който след изключителната среща със синдикатите предходната седмица се извини за изказването си в поддръжка на отпадането на добавката за стаж и увери, че това не е позиция на държавното управление.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР