Въпросът с европейското бъдеще на Западните Балкани ще е сред

...
Въпросът с европейското бъдеще на Западните Балкани ще е сред
Коментари Харесай

Експерти: Западните Балкани ще са сред важните теми при френското председателство на ЕС



Въпросът с европейското бъдеще на Западните Балкани ще е измежду по-важните, които ще намерят място в дневния ред на френското председателство на Съвета на Европейския съюз, разясниха за БНР специалисти.

Според тях е малко евентуално да има сериозен прогрес по тематиката за разширението на съюза в посока страните от района, поради плануваните през април избори за президент на Франция и провокациите пред съюза, поради предстоящата нова вълна от пандемията от ковид.

Въпреки провокациите, пред които Европейският съюз ще се изправи през 2022 година, разговорът и поддръжката му за страните от Западните Балкани ще продължат, считат политолога и специалист по европейски въпроси Владимир Шопов и журналистът - балканист от Българската телеграфна организация Райна Асенова:

" Защото през последната година, две се трансформира още веднъж в отрицателна посока усещането и в цялостната динамичността и за бъдещето на Западните Балкани ", означи Шопов.

" Франция не може да не си дава сметка, че несъгласията на Западните Балкани остават, че напрежението остава, само че и от време на време нараства - изключително в обстановката на Босна и Херцеговина и в връзките сред Сърбия и Косово. Авторитаризмът се ускорява ", уточни Райна Асенова.

" Тази геополитическа безтегловност в тези общества явно тормози, или би следвало да тормози множеството европейски столици ", сподели още Владимир Шопов.

Г-жа Асенова пък означи, че " от стратегически интерес на Европа е това състояние да се промени, защото има сили, които се пробват да дестабилизират Европа посредством Балканите. Русия, Китай, Турция и Саудитска Арабия се борят за въздействие на Балканите и това става в мощна конкуренция с Европейския съюз ".

По въпроса с тематиката за разширението Райна Асенова е на мнение, че по време на френското председателство, този въпрос няма да е измежду комфортните за президента Макрон изключително преди изборите през април, тъй като:

" Той ще би трябвало да се преценява с публичното мнение, което не гледа с утвърждение на новото разширение на Европейския съюз ".

Политологът Владимир Шопов и балканистът Райна Асенова са на мнение, че Балканите остават значим за Европейски Съюз сътрудник.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР