Въпрос: Започвам нов бизнес за производство и продажба на киноа.

...
Въпрос: Започвам нов бизнес за производство и продажба на киноа.
Коментари Харесай

Колонката на Ричард Брансън: Пресегнете се към небето, стъпили здраво на земята

Въпрос: Започвам нов бизнес за произвеждане и продажба на киноа. Има доста компликации и разноски, свързани с това начинание. Моят въпрос към вас е: Какво бихте създали, в случай че бизнесът, който желаете да започнете, е зависим на толкоз доста променливи, които би трябвало вземете поради, в това число да имате втора постоянна работа, с цел да се издържате? Мислите ли, че решението ми да напусна работа и да стартира да се занимавам единствено с бизнес е отговорно?  Приятелката ми един път ми сподели, че светът има потребност от повече хора, които обичат работата си.

Гонсало Кастро, Чили

Отговор: Гонсало, на първо място, безусловно съм склонен с твоята другарка. Много хора отделят повече време на работата, в сравнение с която и да е било друга активност. Ако не сте щастливи на работното си място, вие пропилявате живота си. За да стана светът по-добро място за живеене, той има потребност от повече хора, които обичат своята работа.

Представи си за момент свят, изпълнен с хора, които се занимават с работа, която обичат. Този свят би бил корено друг от нашия. Любовта към работата, нормално води до по-големи триумфи, които от своя страна способстват за основаването на повече работни места. Когато стартирате бизнес, вие създавате нещо, което занапред ще се развива, пораства и обновява. Предприемачеството играе толкоз позитивна роля за развиването на света, точно тъй като, хората, които са му се посветили работят за себе си и вършат това, което обичат.

Така че, когато ме попита дали започването на личен бизнес е отговорно, мисля, че знаеше какъв ще бъде моят отговор: Трябва да следваш фантазиите си.

Разбира се, ваежно да обърнеш изключително внимание на компликациите, които може да дойдат с новия бизнес. Обмисли ги, дружно с разходите, за които загатна нагоре, и ги анализирай детайлно един по един. Създай елементарен лист, който да съдържа всяко допустимо затруднение и съответната тактика за неговото превъзмогване.  След като направиш това, другите аспекти от начинанието ще наподобяват по-лесно управляеми.  

След това, направи още един лист с всички благоприятни условия за напредък на бизнеса за произвеждане и продажба на киноа, като отделиш не по-малко време за изброяване на плюсовете от бъдещата работа. Мисля, че това упражнение би трябвало да ти е занимателно!

Предвид обстоятелството, че се занимаваш с развъждането на висококачествени артикули на локално равнище, би трябвало да се запиташ: „ Как най-добре мога да разпространявам тази информация и да основа търсене за моя артикул? Има ли други районни пазари отвън Чили, където киноата е изключително известна?

От този вид са въпросите, които си задаваме във Virgin от пет десетилетия насам. Ето един образец:Virgin Mobile, нашата телекомуникационна компания, която стартира като фантазия на лист хартия, през днешния ден предлага мобилни услуги в доста страни по света, в това число в Чили.

Когато за първи път дискутирахме опцията за създаване на бизнес за мобилни услуги, ние също бяхме изправени пред огромен брой компликации, които трябваше да преодолеем. Основната спънка бе инфраструктурата. Просто нямаше метод да се конкурираме с колосите в промишлеността, които разполагаха с развити телекомуникационни мрежи. Освен това, те биха били по-склонни да гледат на нас като на опасност за техния пазарен дял, в сравнение с като на сътрудници, с които да основат нещо ново и друго. Отгоре на всичко, ние имахме лимитирани знания в региона и вниманието на екипа ни беше разграничено сред другите бизнес инициативи на компанията.  

Вместо обаче да мисля за отрицателните страни на плана, аз се концентрирах върху позитивните. По това време, пазарът на мобилни услуги беше един от най-бързо разрастващите се на планетата, само че към момента имаше доста компании, които се възползваха от незнанието на клиентите.  Пазарът беше подготвен за смяна и аз имах вяра, чеVirgin е марката, която може да я донесе. Вярвах, че има  възможност да  намерим компания, с която да си сътрудничим, с цел да създадем нов бизнес модел и бях сигурен, че може да открием хора, които знаят повече от мен и имат съответния опит и мотивация, да основат нещо ново и да ръководят всекидневен бизнес.  

Предложението ни беше отхвърлено от всеки евентуален снабдител на мрежови услуги, до момента в който от One2One не споделиха „ да “. Заедно с тях стартирахме услугата „ pay-as-you-go ”, създавайки първия виртуален мобилен оператор в света. Компанията ни бе неповторима за времето си и нашият модел на работа към момента се употребява по целия свят.

Когато виждаме благоприятни условия там, където другите виждат непреодолими спънки, ние не подценяваме рисковете, а ги одобряваме и се сблъскваме непосредствено с тях. След това опитваме да внесем смяна на пазара и да продължим работата си с усмивка и грижа за нашите клиенти. С други думи, ние се пресягаме към небето, стъпили крепко на земята.

Няма причина и ти да не може да направиш същото, Гонсало. Пожелавам ти шанс в начинанието!

Всеки четец на „ МениджърНюз “ може да задава своите въпроси към Ричард Брансън на имейл: [email protected]. Сътрудниците на международно известния бизнесмен поучават да посочвате името си, страната, имейл-адреса и уеб страницата където четете колонката.

© 2017 Ричард Брансън (Разпространява се от The New York Times Syndicate)

СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ПРАВАТА THE NEW YORK TIMES SYNDICATE ПРЕДУПРЕЖДАВАТ, ЧЕ НИКАКВА ЧАСТ ОТ КОЛОНКИТЕ НА РИЧАРД БРАНСЪН НЕ МОЖЕ ДА съдебна експертиза ИЗПОЛЗВА, КОПИРА И ПРЕРАЗКАЗВА без тяхното категорично документално единодушие. Текстовете на Ричард Брансън в България се контролират по правилата на авторското право.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР