Въпрос: Имам ли право на социалните надбавки за храна, облекло

...
Въпрос: Имам ли право на социалните надбавки за храна, облекло
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд news: Социални придобивки при непълно работно време

Въпрос: Имам ли право на обществените надбавки за храна, облекло и други, в случай че работя на контракт за ненапълно работно време (например 4-часов работен ден)?

П. Григоров, гр. Варна

Отговор: В член 355, ал.1 от Кодекса на труда (КТ) е планувано, че трудовият стаж се пресмята в дни, месеци и години. За един ден трудов стаж се признава времето, през което служащият или служителят е работил минимум половината от законоустановеното за него работно време за деня по едно или няколко трудови правни отношения. За 1 месец трудов стаж се зачита календарният месец, през който са направени минимум 21 дни при петдневна работна седмица - ал.3 на чл.355 от КТ. Съгласно член 155, алинея 4 от КТ, размерът на главния заплатен годишен отпуск е не по-малко от 20 работни дни, като съгласно член 156а от КТ по-голям размер на този отпуск може да се уговаря в групов трудов контракт, както и сред страните по трудовото правно отношение.

Разпоредбата на член 294, т.1 от КТ дава опция на работодателите да обезпечават безвъзмездна храна съгласно рационалните правила и характерни условия на труд за своите служащи и чиновници.

Средствата от СБКО се употребяват по метод, избран от общото заседание. Разпоредбата на член 296 от КТ е обща наредба, която урежда правото на служащите и чиновниците на работно и униформено облекло. Редът и методът на реализиране на това право е открит в Наредбата за безплатното работно и униформено облекло. Съгласно член 6, алинея 1 от наредбата, работодателят обезпечава на служащите и чиновниците уместно работно и/или униформено облекло в сходство със спецификата на осъществяваната активност и на работното място. Според алинея 2 на член 6 от наредбата, след предварителни съвещания с представителите на синдикалните организации, с представителите на служащите и чиновниците по член 7, алинея 2 от Кодекса на труда и с комитета/групата по условия на труд работодателят документално дефинира: 1. работните места и типовете работа, за които се обезпечава работно и/или униформено облекло; 2. служащите и чиновниците, които имат право на работно и/или униформено облекло; 3. типа, характерностите и отличителните знаци на работното и/или униформеното облекло; 4. периода за изхабяване на работното и/или униформеното облекло; 5. изискванията за прилагане, в това число почистването на работното и/или униформеното облекло. В член 6, алинея 3 от наредбата е планувано, че изискванията по алинея 2 могат да се договорят и с групов трудов контракт при съблюдаване условията на наредбата. В член 9, алинея 1 от посочената разпоредба е планувано, че срокът на изхабяване на работното и/или униформеното облекло стартира да тече от деня на даването му на служащия или служителя. За работещите на половин щат, срокът на изхабяване на съответното работно облекло е разумно да бъде по-дълъг, спрямо служащи и чиновници, които работят на цялостен 8-часов работен ден, без да се трансформира избраната стойност за работно облекло за съответните групи работещи.

Д-р Тодор Капитанов, правист, вицепрезидент на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР