Въпреки заръката на лидера на ГЕРБ и премиер в оставка

...
Въпреки заръката на лидера на ГЕРБ и премиер в оставка
Коментари Харесай

ГЕРБ прати в КС жалба от 17 страници срещу Изборния кодекс

Въпреки заръката на водача на ГЕРБ и министър председател в оставка Бойко Борисов измененията в Изборния кодекс да не бъдат атакувани пред Конституционния съд, цялата парламентарна група на партията подписа тъжба до Конституционен съд по тематиката. Това стана ясно от изказване на групата в сряда.

Оспорени са въвеждането на машинното гласоподаване, изборът на ЦИК, мажоритарният избор, изясни шефката на ПГ Десислава Атанасова. По думите й с приемането на измененията в кодекса жестоко са погазени разпоредбите и традициите. Тя за следващ път упрекна останалите партии в 45-ото Народно заседание, че не слагат дневния ред на обществото, а " са тук с една единствена цел - да сглобят някакъв Изборен кодекс, с цел да обслужат личния си партиен интерес, без да си дават сметка за следствията ". " Надяваме се, че Конституционен съд ще се произнесе в бързи периоди, поради, че това е извънредно значим публичен въпрос ", сподели Атанасова.

Според нея с този Изборен кодекс не е ясно дали изборният резултат ще подхожда на волята на жителите.

Колегата й Радомир Чолаков беше по-драматичен в изявлението си. " Не разбирайте това като заяждане. Българите бяха лишени от равно право на глас ", поде той. И изясни - едни ще бъдат задължени да гласоподават с машини, други единствено с бюлетини. Според Чолаков наложителният машинен избор е насилствена рационализация - който не може да работи с компютър, няма право да гласоподава. " Това е безусловно пренебрежение към нашите майки и татковци ", сподели той.

Друг мотив на Чолаков против машинното гласоподаване е, че то нарушавало правилото на директното гласоподаване. " Между мен и моя избор е сложена машина, подложен е програмен продукт. Не имам вяра, че той е по-надежден. Ако би трябвало да предпочитам на кого да имам вяра - на секционната изборна комисия, в която е показано българското общество, или на програмен продукт, предпочитам да имам вяра на обществото ", продължи речта си Чолаков.

Обяви още, че не е ясно за какво коренно е била изменена ЦИК. И предвижда, че първото първото деяние на служебното държавно управление ще е да смени управлението на " Информационно обслужване ". ГЕРБ обаче отхвърлиха, че досегашното управление на държавното сдружение, което брои гласовете, обслужва тях.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР