Въпреки закупуването на руската ракетна система С-400 Турция ще продължава

...
Въпреки закупуването на руската ракетна система С-400 Турция ще продължава
Коментари Харесай

Столтенберт: Никой не иска изключването на Турция от НАТО

Въпреки закупуването на съветската ракетна система С-400 Турция ще продължава да играе значима роля при гарантирането на противоракетната и противовъздушната защита на Северноалантическия пакт.
Това сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбрег по време на годишния конгрес по сигурността в американския град Аспен, в щата Колорадо. Според него " системата С-400 няма по какъв начин да бъде интегрирана в общата система за защита на пакта ". Столтенберг акцентира, че нито една страна-членка на Алианса не е поискала Турция да бъде изключена от НАТО заради закупуването на съветската система С-400.
" Турция е важен член на НАТО. Нито един от нашите съдружници не е повдигнал тази тематика. Всички доста добре осъзнаваме, че подвластен един от различен ", сподели още Столтенберг, представен от БГНЕС.
В същото време той изрази безпокойството си от създалата се обстановка. „ Разтревожен съм от последствията от решението на Турция, тъй като това значи, че Турция няма да бъде част от стратегия за F-35. Това е не е добре, това е неприятно за всички нас ", прям бе той.
Съединени американски щати взеха решение да изключат Турция от програмата за новите си самолети F-35, откакто Анкара закупи съветските ракетни системи С-400.
В същото време Столтенберг означи и ролята на Турция в границите на НАТО: „ Сътрудничеството с Турция е по-дълбоко и по-широко от F-35. Това е значимото ”, сподели той, акцентирайки, че в Сирия терористичната формация „ Ислямска страна ” бе победена „ с помощта на съдействието на Турция ”.
„ Ние използваме базите, инфраструктурата и Турция играе основна роля в тази битка ”, уточни още Столтенберг, споменавайки турските задачи и интервенции в Косово и Афганистан.
„ Моята отговорност е да опитам да се позволи казуса. Но до момента в който той не бъде решен, би трябвало да минимизираме следствията ”, означи също Столтенберг.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР