Въпреки всички кризи и инфлацията, икономиката на България ще отбележи

...
Въпреки всички кризи и инфлацията, икономиката на България ще отбележи
Коментари Харесай

Представител на Световната банка: Няма опасност от хиперинфлация в България |

Въпреки всички рецесии и инфлацията, стопанската система на България ще означи растеж от съвсем 4% тази година. Страната ни си е написала добре домашното, подготвяйки се да влезе в еврозоната. Няма почва за формиране на хиперинфлация.

Това съобщи пред Българска национална телевизия непрекъснатият представител на Световната банка у нас Фабрицио Дзарконе.

" Бяха направени доста неща във връзка с инфлацията и растежа на газа. Последният пакет от 1,5 милиарда лв. несъмнено ще помогне на фирмите. Има още, които могат да бъдат направени. Преди време ние, от Световната банка, отбелязахме, че отговорът на България във връзка с рецесията от COVID-19 беше много закостенял. Разрастването на ограниченията не беше задоволително. Имаше задоволително пространство и опция накъде да се развива поддръжката ви ", сподели той. 

По думите му една от ограниченията, които поддържаме Световната банка, е директното подкрепяне на бедните и маргинализирани хора .

" Те най-вече усетиха следствията от COVID-19 и растежа на цените. Отворени сме да спомагаме с техническа помощ и даже финансова, в случай че се постанова. Според него в Бюджет 2022 е добре да се заложат устойчиви обществени вложения, които да основават работни места ", изясни представителят на СБ у нас.

Относно помощта за бизнеса Дзарконе изясни, че би трябвало и има опция помощта да бъде увеличена: " Трябва да се покрият разноските на самостоятелните консуматори, само че компаниите обезпечават работата на тези хора, по тази причина би трябвало да има помощ. Сега е моментът да не сме консервативни ". 

Според Фабрицио Дзарконе фактическото влизане на България в еврозоната не би провокирало разтърсвания, тъй като валутният ръб е приключил работата си . Той акцентира, че не би трябвало да се не помни, че страната е най-бедната страна в Европейския съюз, като има една 55% от междинния БВП на страните членки.

" Неравенствата са зашеметяващи, а това е недопустимо за Съюза. Структурните промени би трябвало да са форсирани и средствата ги има ", безапелационен е той. 

По думите му би трябвало да се внимава с две неща. " Първо с пандемията. Не би трябвало да забравяме, че България е най-слабо имунизираната страна в света, в случай че я сравним с развитите страни. Второто е инфлацията. Инфлацията е огромен противен звяр, сложен за управление, изключително в дребна и отворена стопанска система като България и тя е доста значим фактор. Истината е, че когато отсъства опция за правене на парична политика, няма какво доста още да се направи ", добави представителят на Световната банка. 

" Единственото, което България може да направи, е да омекоти признаците на инфлацията ", счита Дзарконе. 

Притесненията от инфлацията в еврозоната, обаче, остават. За момента няма знак за изключително тревожни процеси, само че би трябвало да сме готови, посочи представителят на Световната банка у нас.

Това, което България може да направи в дълготраен проект, з а да усъвършенства финансовата си непоклатимост, е да вземе ограничения за превръщането си в енергийно самостоятелна страна . Това ще предотврати внезапното повишаване на газа, добави Дзарконе: " Ако да вземем за пример има повече снабдители на газ, ще има и по-ниски цени. Досега страната е имала единствено два доставчика ".

Партньорството сред Световната банка и България през последните години не беше толкоз положително, колкото би могло да бъде, заключи представителят на СБ у нас. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР