Въпреки военновременните условия, украинските власти се справят по-добре от очакваното,

...
Въпреки военновременните условия, украинските власти се справят по-добре от очакваното,
Коментари Харесай

Икономиката на Украйна се развива изненадващо добре

Въпреки военновременните условия, украинските управляващи се оправят по-добре от предстоящото, както във връзка с ежедневните разноски, по този начин и във връзка с напредъка на програмата за промени в страната. Събират се по-високи от предстоящите данъчни доходи, а пенсиите и заплатите към този момент се изплащат в точния момент. Валутните запаси на страната са по-големи от всеки път, а инфлацията е сведена до 5%.


Украйна най-сетне организира значими и политически предизвикателни промени в региона на върховенството на закона. Украинското държавно управление би трябвало да бъде поздравено за забележителните си достижения на икономическия фронт, до момента в който се защитаваше от най-голямото настъпление в Европа след Втората международна война.

Признаците на елементарното всекидневие във военновременна Украйна са отражение на забележителната резистентност, демонстрирана от украинците след началото на пълномащабната инвазия на Русия преди съвсем две години. Тази нормалност се дължи и на малко забелязваното събитие, че украинската стопанска система се показва изненадващо добре през 2023 година

Добрите стопански резултати на Украйна са отразени в последните оценки на Европейски Съюз и МВФ. " Въпреки войната страната се възползва от по-силно от предстоящото възобновяване и резистентен подтик на промените ", означи МВФ в резюме от декември 2023 година

През есента на 2022 година мнозина бяха обезпокоени от опасността от повишение на инфлацията в Украйна заради неизпълнението на уговорките от страна на Европейски Съюз. Украйна беше принудена да печата пари и през декември 2022 година инфлацията набъбна до 27%. Европейската комисия обърна внимание и обезпечи финансиране в размер на 20 милиарда $ за 2023 година, което покрива към половината от бюджетните потребности на Украйна. Съединените щати способстваха с още 10,9 милиарда $, а МВФ обезпечи 4,5 милиарда $. В последна сметка бюджетният недостиг на Украйна в размер на към 40 милиарда $ беше финансиран с повече от нужното. В резултат на това инфлацията спадна до едвам 5% към октомври 2023 година

През 2024 година Украйна беше планувала задгранично финансиране в размер на 41 милиарда $, само че защото задграничните средства може да се окажат незадоволителни, финансовият министър на страната предложи да бъде преразгледан до 37 милиарда $, не на последно място заради по-големите от предстоящите данъчни доходи. Тази ревизирана цифра може да се окаже реалистична. МВФ означи, че през интервала януари-септември 2023 година събираемостта на налозите е повишена с 23% на годишна база.

„ Украйна към момента се нуждае от 37 милиарда $ западна финансова помощ, с цел да поддържа стопанската система си на повърхността в изискванията на съвсем двегодишна съветска инвазия, “ съобщи министър-председателят Денис Шмигал.

„ Миналата година страната е получила 42,6 милиарда $ задгранично финансиране, от които 27% са били под формата на безплатни средства “, добави той, акцентирайки Европейски Съюз, Съединени американски щати, Япония, Канада, Англия, МВФ и Световната банка като главните стопански поддръжници на Киев.

" Нуждите за тази година възлизат на повече от 37 милиарда $. Разчитаме на постоянна, постоянна и навременна помощ от нашите сътрудници ", сподели той на първото съвещание на държавното управление си за 2024 година, което се организира на фона на засилените съветски удари през последните дни.

Въпреки това, Украйна по едно и също време усилва бюджетните си доходи, а съвсем половината от разноските - 43,9 милиарда евро, или към 22% от Брутният вътрешен продукт на страната - ще бъдат отдадени на защитата и сигурността, според закона за бюджета за 2024 година, признат от Радата, украинския парламент, през ноември предходната година.

Обикновено страна с стратегия на МВФ се проваля в някои връзки, само че това не се отнася за Украйна през 2023 година МВФ удостовери, че до края на септември Украйна е изпълнила всички количествени критерии за осъществяване, както и всички индикативни цели, и то с огромен марж, като е събрала доста повече налози от плануваното, а обществените разноски са траяли да се извършват съгласно проекта.

Забележително е, че Украйна е направила повече систематични промени от когато и да било по време на войната. Тези промени се организират по самодейност на Европейски Съюз и МВФ и с дейната поддръжка на Съединени американски щати и групата на страните от Г-7.

На 14 декември 2023 година Европейски Съюз реши да стартира договаряния за участие с Украйна. Това знаково решение се основаваше на обстоятелството, че Украйна извърши седем жизненоважни условия, сложени от Европейски Съюз през юни 2022 година Четири от тях се отнасяха до върховенството на закона, а три бяха политически. Най-важните условия бяха прочистването на прословутия подкупен Конституционен съд и на също толкоз непълноценния Върховен съвет на правораздаването, който назначава съдиите в Украйна. Тези стъпки са измежду най-важните промени в региона на върховенството на закона, провеждани в миналото в Украйна.

Изглежда, че Европейски Съюз си е взел поука от прекомерно снизходителната си политика към България и Румъния. Сега Брюксел изисква съответни промени и ги разказва в детайли. Украйна извърши всички негови претенции, като президентът Зеленски подписа последните три закона седмица преди свикването на Европейски Съюз през декември 2023 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР