Въпреки възраженията, въпреки логиката - правителството реши в сряда да

...
Въпреки възраженията, въпреки логиката - правителството реши в сряда да
Коментари Харесай

Кабинетът все пак прехвърли Въздушната медицинска помощ към Авиоотряд-а. И започват проблемите

Въпреки възраженията, макар логиката - държавното управление реши в сряда да трансферира дейностите за избавяне по въздух към Държавния авиационен оператор, по-известен у нас като държавен Авиоотряд 28. Досега концепцията беше системата да се ръководи от особено основаното сдружение " България хели мед сървиз ", само че служебната власт систематично пробва да провали тази концепция, родена от кабинета " Петков ". 

Вицепремиерът и министър на превоза Христо Алексиев разгласи, че тази активност би трябвало да се прави от страната. Това ще форсира и плана ХЕМС (HEMS) за медицинските хеликоптери, задачата е системата да действа още във средата на тази година.

" Изпълнението на тази услуга ХЕМС не е просто доставката на едни хеликоптери. Тук е нужна доста комплицирана логистика - и по обезпечаване на бази за домуване на тези хеликоптери, и по обезпечаване на хеликоптерни площадки, и по образование на медицинските екипи, и по образование на летателния състав.

Тоест, това е един доста сложен план, който може да се осъществя единствено при доста сериозна ангажираност и присъединяване на всички държавни структури. Не може тази активност да бъде поверена на новосъздадено комерсиално сдружение. Затова страната напълно поема този ангажимент ", сподели Алексиев.

Това е необичайно изказване, най-малкото тъй като " България хели мед сървиз " също е държавно сдружение. По-големият проблем обаче е идното закъснение по лицензирането на опцията за полети. България може да се окаже в обстановка, в която да има хеликоптер, само че да не може да го употребява. 
Проблемът
След редица перипети " България хели мед сървиз " скоро евентуално би трябвало да подписа контракт за наем на първия в България медицински хеликоптер. През времето, в което публичната поръчка вървеше, сдружението приготвяше документите за приемане на лицез за осъществяване на здравна въздушна помощ. 

Този лиценз се получава от Главна дирекция " Въздухоплавателна администрация " (ГВА), която пък се управлява по условията на Европейската организация по сигурност на полетите и по Регламент 965 на Европейския съюз. Няма по какъв начин да имате медицински авиотранспорт, без да получите лиценз за това от ГВА. Именно заради тази причина и " България хели мед сървиз " пуска социална поръчка за наем на един хеликоптер за малко над 1,7 млн. лева Притежанието на най-малко една машина е главно условие за приемане на лиценз, тъй като точно по този начин компанията може да потвърди, че хората, които е наела, могат да работят с тъкмо този модел хеликоптер.

Трябва да е ясно, че това е друга поръчка от тази на Министерството на здравеопазването за шест нови хеликоптера, която бе отмнена преди към месец от служебното държавно управление и която - както към този момент стана ясно - ще бъде сменена с процедура за директно договаряне с италианската компания " Леонардо ".

Ако всичко е наред, доникъде на годината, хеликоптерът би трябвало да е в България. 

С новата скица, гласувана от служебното държавно управление обаче, занапред Държавният авиационен оператор ще би трябвало да стартира подготовка за лицензиране, тъй като той просто няма подобен лиценз все още. Това е закъснение с най-малко шест месеца, тъй като почти от толкоз време работи по тематиката " България хели мед сървиз ". Най-лошото стичане на събитията може да направи по този начин, че даже да имаме един хеликоптер в края на годината - един от шестте от огромната поръчка, операторът може да няма публикуван лиценз и да не може да лети. 

Има и други проблеми. Според , в неговия член 5, операторите на HEMS системи би трябвало да са част от комерсиалния въздушен превоз. Или с една дума - да са самолетна компания, каквато е действително " България хели мед сървиз ". Според уеб страницата на ГВА обаче, Държавният авиационен оператор не е такава компания. Той в действителност е авиационен оператор в България за осъществяване главно на полети със особено предопределение и/или полети за министерства и ведомства. Той няма позволение за осъществяване на търговски въздушен превоз. 

Какво значи това? Държавният авиационен оператор би трябвало първо да кандидатства за приемане на лиценз за търговски оператор и чак по-късно за лиценз за осъществяване на въздушна здравна авиопомощ. Или това значи още едно закъснение. 

И по този начин стигаме до идващия парадокс - България желае голямата част от финансирането за придобиването на шестте хеликоптера за HEMS по Плана за възобновяване и резистентност - към 102 млн. лева В същото време е напът да наруши главен правилник по тематиката. Трябва да е ясно, че в плана за прекачване на системата към Държавния оператор е категорично записано, че ще се преценява с текстовете на Регламент 965.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР