Въпреки цялата олелия около BREXIT и предсказанията за срив на

...
Въпреки цялата олелия около BREXIT и предсказанията за срив на
Коментари Харесай

Шведската крона пред нови изпитания

Въпреки цялата врява към BREXIT и предсказанията за срив на паунда след избора на Борис Джонсън за министър председател на Англия, британската валута не е най-слабата измежду съперниците от развития свят. "Короната " към този момент се пада на шведската крона, която от началото на 2019-а е изгубила над 6% от пазарната си оценка към щатския $ и е с 4% по-слаба по отношение на еврото. За съпоставяне - през същия интервал английската парична единица се е намалила с 2% към щатската и дели второто място с датската крона, а след тях се подрежда еврото със спад от към 2.5 %. С негативни резултати по отношение на американската валута са също австралийският $, норвежката крона и швейцарският франк. Новозеландският $, японската йена и канадският $ са поскъпнали към зелените пари от началото на 2019-а, като водач е валутата на Канада с 3.9% растеж към щатската.

Неблагополучията на шведската крона произтичат от паричната политика на централните банки. Шведските лихвени проценти по депозитите са негативни от 2015-а. И даже лихвено нарастване през декември 2018-а, което ги качи до минус 0.25%, не съумя да подтиква валутния курс на шведските пари.

В момента на дневен ред е нова вълна от лихвени редукции на най-големите централни банки в света, в това число на Европейската централна банка. Това ще е неприятна вест за скандинавската валута, тъй като шведската Riksbank ще се откаже от нови бъдещи покачвания на лихвите, освен това за дълъг интервал от време. По оценка на шефа на отдела за прогнози на "Сведбанк " - Андреас Валдщром, "рискът е, че няма да има нарастване на лихвата нито през декември нито през цялата последваща година ". Някои икономисти предизвестяват, че нескончаем интервал на ниски лихвени проценти и на уязвимост на валутата ще нанесат съществени вреди на шведското стопанство.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР