Въпреки това Северна Корея пое председателството на Конференцията по разоръжаването,

...
Въпреки това Северна Корея пое председателството на Конференцията по разоръжаването,
Коментари Харесай

Куриоз: Северна Корея поема ръководството на Конференцията за ядрено разоръжаване на ООН

Въпреки това Северна Корея пое председателството на Конференцията по разоръжаването, защото позицията се заема на ротационен принцип сред членовете. Този ход провокира незабавни рецензии за успеваемостта на форума.

Редица неправителствени организации приканиха страните да излязат от залата – постоянно срещана форма на дипломатически митинг. Въпреки че държавите-членки не направиха това на сесията в четвъртък, някои страни изпратиха на конференцията единствено представители на по-ниско равнище.

Само предходната седмица Пхенян изстреля извърши няколко ракетни тествания директно след визитата на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в неговите съседи Южна Корея и Япония.

BBC напомня, че Организация на обединените нации забрани на Северна Корея да прави балистични и нуклеарни тествания и наложи строги наказания след предходни проби.

Конференцията по разоръжаване, която се организира три пъти годишно в централата на Организация на обединените нации в Женева, е единственият непрекъснат многостранен орган в света, който договаря за оръжия и нуклеарни съглашения. Нейната всеобхватна цел е да постави завършек на конкуренцията в нуклеарните оръжия и да предотврати нуклеарна война. От 1996 година насам обаче не съумява да направи никакви значими спорязумения.

Северна Корея ще ръководи форума най-малко през идващите три седмици. На откриващата сесия в четвъртък западните страни, доста от които ползват наказания против Пхенян, разгласиха взаимно изказване, осъждащо експанзията на Северна Корея през тази година.

„ Оставаме съществено загрижени за безразсъдните дейности на КНДР, които не престават съществено да подкопават самата стойност на Конференцията за разоръжаване “, сподели посланикът на Австралия от името на коалиция от страни.

В отговор на назначението Съединени американски щати споделиха, че това провокира въпроси по отношение на успеваемостта на форума.

В изказването си посланикът на Северна Корея повтори изказванията на страната си за самоотбрана, налагаща милитаризацията й и съобщи, че тя остава ангажирана да способства за световното разоръжаване.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР