Въпреки силният вятър и бурното море по кораба, заседнал до

...
Въпреки силният вятър и бурното море по кораба, заседнал до
Коментари Харесай

Корабът край Камен бряг: От Института по океанология са притеснени за морските организми

Въпреки мощният вятър и бурното море по кораба, затънал до Камен бряг, няма спомагателни вреди и ситуацията не се е влошило. Не бяха и подхванати действителни дейности по разтоварване и евакуиране на плавателния съд, както и поради неприятното време не се е укрепил с 4-тонна котва през днешния ден. Но от „ Морска администрация “ увериха, че корабът е задоволително укрепен.

Учените от Института по океанология наблюдават с терзание протичащото се край Камен бряг. Ако товарът на кораба, в тази ситуация карбамид, попадне във вода той бързо хидролизира и отделя амоняк, изяснява химикът Антон Кръстев.

Снимка: bTV

Впоследствие амонякът се усвоява от морските организми и минава в други форми.

„ При тези процеси се отделят много отрови, а в последна сметка всичко това може да докара до мощно понижаване на кислорода във водата, а даже и до цялостното му привършване ", сподели Антон Кръстев, химик в Института по океанология.

Снимка: bTV

Последствията могат да бъдат дълготрайни, а отрицателното въздействие върху морските жители стартира неотложно, изясняват учените.

" Попадайки тези субстанции непосредствено във водата, в случай че има риби сега там, най-вероятно първо ще изгорят техните хриле, ще увредят дихателната им система и това ще докара неотложно до тяхната гибел ", съобщи Радослава Бекова, ихтиолог.

Снимка: bTV

Най-засегнати при неприятен сюжет ще бъдат дънните риби и организми като миди, попчета, калкан и писии, които не са толкоз мобилни. Рибарите в региона чакат със свити сърца развръзката на случая със заседналия транспортен съд.

Учените предлагат през идната една година да има добре прецизиран мониторинг на екосистемата в региона.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР