Въпреки рекордно ниския процент на детска смъртност през 2020 г.,

...
Въпреки рекордно ниския процент на детска смъртност през 2020 г.,
Коментари Харесай

Бум на необясними смъртни случаи при чернокожи бебета. Какво се случва?

Въпреки рекордно ниския % на детска смъртност през 2020 година, ново изследване открива непредвиден скок в необяснимите смъртни случаи при чернокожи бебета през първата година от пандемията на Ковид, написа " NBC News ".

Процентът на SIDS, или синдром на неочаквана детска гибел, се е нараснал с 15% за една година, от 33,3 смъртни случая на 100 000 бебета, родени през 2019 година, до 38,2 такива смъртни случая през 2020 година, съгласно проучване на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите, оповестено в понеделник в здравното списаниеPediatrics.

SIDS е добре прочут термин и се употребява в случаите, в които повода за гибелта не може да бъде дефинитивно открита.

Случаите на инцидентно задушаване също попадат под общия термин SUID или неочаквана необяснима детска гибел.

Данните за SIDS не са разрушени по раса и етническа принадлежност, само че номерата на SUID са.Това е мястото, където откривателите са разкрили увеличение на необяснимите смъртни случаи при чернокожи бебета, само че не и за други расови или етнически групи.

Констатацията „ беше безспорна изненада за нас “, сподели създателят на проучването, Шарин Паркс Браун, старши епидемиолог към екипа за перинатално и детско здраве на CDC.Расовите и етнически разбивки на такива смъртни случаи са поредни от десетилетия, съобщи тя.

Причините за скока са незнайни.Това може да е статистическа особеност - непонятен пробив в данните, който ще би трябвало да се следи още няколко години, с цел да се види дали нарастването се задържа.

Може също по този начин да отразява корекциите, направени от Националната асоциация на правосъдните лекари през 2019 година за това по какъв начин неочакваната гибел на бебета секласифицира в смъртните актове.

Ръководството споделя, че намирането на бебета върху или покрай легло не е задоволително, с цел да се квалифицират сходни смъртни случаи като инцидентно задушаване без доказателства, че дихателните пътища на децата в действителност са били блокирани.Тези случаи, съгласно рекомендациите, би трябвало да бъдат класифицирани като SIDS.

Каквато и да е повода, комплицираните расови разлики явно не престават.Чернокожите хора бяха непропорционално наранени от пандемията, както от заболяване, по този начин и от икономическия стрес, който съпътстваше пандемията.

Според публицистична публикация, оповестена дружно с изследването, чернокожите хора са повече от два пъти по-склонни от белите да живеят в беднотия.

„ А измежду фамилиите с деца, бездомността е с 50% по-голяма измежду тези, които се разпознават като чернокожи “, пишат създателите.

Съавтор на публицистичната публикация, доктор Ребека Карлин, педиатър, обвързвана с Колумбийския университет в Ню Йорк, попита: „ Ако нямате безвредно място за сън на бебето си, по какъв начин ще му осигурите безвреден сън? "

Нещо повече, чернокожите общности имат по-висок % на тютюнопушене и преждевременни раждания.И двете са рискови фактори за неочаквана детска гибел.

Практики за безвреден сън

Паркс Браун и нейният екип разгласиха изследване през 2021 година, съгласно коетонебезопасното легло е водеща причина за непредвидени смъртни случаи при бебета на 4 месеца и по-малки.

За тази възрастова група меки предметикато одеяла, възглавници, обиколници за креватчета и плюшени животни, не би трябвало да се слагат в креватчетата, когато бебетата спят, съгласно Американската академия попедиатрия.Децата на тази възраст нямат силата и двигателните умения да се освободят от задушаване.

Насокитена AAPказват, че доста дребните бебета би трябвало да спят по тил до първия си рожден ден.Те би трябвало да спят в леглата си сами върху твърди, плоски повърхности единствено с сложени чаршафи.Диванът и фотьойлите излагат бебетата на извънредно висок риск от задушаване, защото те могат да останат приклещени сред възглавниците на седалките или под спящи възрастни.

Други способи за понижаване на риска от неочаквана детска гибел от AAP:
Доказано е, че кърменето, когато е допустимо, понижава риска от неочаквана гибел на бебето.AAP също цитира доказателства, чезалъгалките, дадени по време на сънливост и преди лягане, могат да бъдат потребни.Утежнените одеяла не би трябвало да се употребяват върху или покрай спящи бебета.Уверете се, че бебешките креватчета не саизтеглени от пазарапоради рискове за сигурността.Помогнете на бебетата да укрепят мускулите си.Тази процедура може да стартира, споделя AAP, скоро откакто бебетата се приберат от болничното заведение.

target= " _blank " > Инстаграм
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР