Въпреки призивите за завръщане в офиса, дистанционната работа променя все

...
Въпреки призивите за завръщане в офиса, дистанционната работа променя все
Коментари Харесай

Кои са най-бързо развиващите се дестинации за дигитални номади?

Въпреки апелите за завръщане в офиса, отдалечената работа трансформира от ден на ден градовете по целия свят. Експертите от Nomad List, база данни за работещи от разстояние, класираха най-бързо разрастващите се центрове за работа от разстояние, анализирайки близо 300 хиляди регистрации за последните две години, предава CNBC.

Европейските дестинации - като Валенсия и Сардиния - нормално са на водещите места в сходни ранглисти, само че нито един град от Стария континент не попада в листата на Nomad List. Оказва се, че по-голямата част от най-бързо разрастващите се центрове за работа от разстояние са в Азия. Единствено изключение е уругвайската столица Монтевидео, която се класира на шесто място.

Токио заема първото място като най-бързо разрастващата се дестинация за цифрови номади. В града се следи 67% нарастване на броя на цифровите номади от 2018 година до 2022 година, съгласно Nomad List. Само за предходната година в столицата на Япония се следи 369% нарастване на работещите от разстояние.

Въпреки че сега в Япония не предлага визи за цифрови номади, страната има съглашение със 70 страни и райони, което разрешава на посетителите да останат до 90 дни, съгласно Министерството на външните работи на Япония. Разходите за живот в Токио са с 47.9% по-ниски от тези в Ню Йорк без наем, съгласно Numbeo. Освен по-ниски разноски за живот, градът предлага на цифровите номади и опцията да работят в една от най-големите градски стопански системи в света, съгласно Bloomberg. Към 2023 година в Токио се намират 29 компании от листата Fortune 500, което надминава 16-те в Ню Йорк.

Второто място заема Да Нанг, Виетнам. През последните пет години в Да Нанг е маркиран 99%, а през 2023 година 107% растеж на цифровите номади. Гражданите на съвсем 200 страни, в това число Съединени американски щати, могат елементарно да аплайват онлайн за туристически визи и да останат във Виетнам до 90 дни. Да Нанг е петият по величина град в страната и предлага безвъзмезден Wi-Fi в централната част.

Той е прочут с пясъчните си плажове и се счита за един от най-приятните за живеене градове в страната. Градът се намира и наоколо до известния Златен мост - пешеходен мост, планиран по този начин, че да наподобява като че ли великански каменни ръце го поддържат.

Сеул, Южна Корея, се подрежда на трето място.Той е най-големият град в страната и е средище на водещи софтуерни компании като Samsung, Hyundai и LG.Според Economist Intelligence Unit за 2023 година Сеул е един от най-приятните за живеене градове в Азия и предлага на посетителите високоскоростен интернет и публичен Wi-Fi на доста места.

Според Numbeo Сеул е с 27.4% по-евтин от Ню Йорк. Подобно на градовете, класирани на първо и второ място, Сеул предлага на американските жители опция да останат в Южна Корея до 90 дни без виза.

Ето кои са останалите градове в топ 10 за най-бързо разрастващи се дестинации за отдалечена работа през 2023 година:
Токио, ЯпонияДа Нанг, ВиетнамСеул, Южна КореяКуала Лумпур, МалайзияПенанг, МалайзияМонтевидео, УругвайМанила, ФилипиниХаной, ВиетнамХо Ши Мин, ВиетнамДелхи, Индия
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР