Екип на bTV направи сравнителен експеримент, като провери цените на

...
Екип на bTV направи сравнителен експеримент, като провери цените на
Коментари Харесай

Скоро празнуваме Великден. Колко ще ни струва?

Екип на bTV направи относителен опит, като ревизира цените на продуктите седем дни преди празника в София, Бургас и Враца.

София

 

В София пред месарниците по основните булеварди, опашките се вият на няколко метра пред витрините. На множеството места цената на агнешкия бут е към 28 лв.. Плешката е с към 20% по-евтина. За зелена салата са ни нужни две марули, една връзка репички и връзка лук, които закупени от пазара излизат към два лв.. В супермаркета същите артикули костват двойно.

 

Козунакът е към 4,80 лева, а шест яйца възлизат от 4,20 лева до 4,90 лева. 

 

Така великденската софра за двама в столицата излиза към 35 лева. 

 

Бургас

 

В Бургас екипът ни избра супермаркет от локална верига магазини, която работи с едни от най-ниските надценки в района. В него обаче оферират единствено замразено агнешко, което коства 12-13 лева на кг. Ако изберем агнешка плешка - цената за кг е 22 лв.. На трапезата се поставя и великденска салата. Купуваме репички, връзка лук и две марули. 

 

Различните типове козунаци са на разнообразни цени. Взимаме от 4,98 лв.. Заедно с яйцата, които са единствено един тип, великденската софра в Бургас ни коства към 35 лева. 

Враца

 

Във Враца избират агнешко най-вече от локални производители. Хората даже се записват авансово, с цел да са сигурни, че няма да свърши. За разлика от огромните вериги, където агнешкото, най-вече импорт, се предлага за към 20 лв. за кг, в някои врачански магазини цената доближава 28,50 лв.. По думите на собствниците локалните избират българското. 

 

На пазара марулите за празничната зелена салата костват към лев за един брой. Репичките и пресният лук ни излизат общо два лв.. Най-голямата наслада на клиентите са яйцата, чиято цена е съвсем двойно надолу, само че зависи и от размера, дали са домашни, както и от това дали ще купите няколко бройки или кора. Екипът ни избира домашни яйца - 40 стотинки броя. 

 

Козунакът няма по какъв начин да се пропусне - типичен или със стафиди, цената е една и съща – три лв.. Заедно с лука, репичките, двете марули и с най-сериозния масраф – агнешкото, символичната врачанска софра за Великден излиза 37.90. И най-малко пет пъти по толкоз, в случай че е с деца и посетители.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР