Въпреки предупрежденията и отвън, и от БНБ от 2022 г.

...
Въпреки предупрежденията и отвън, и от БНБ от 2022 г.
Коментари Харесай

Въпреки предупрежденията: Взимаме все повече кредити

Въпреки предизвестията и извън, и от Българска народна банка от 2022 година насам кредитирането в България продължава да пораства. През януари се разбра, че централната банка даже обмисля да вкара ограничения, ориентирани против теглещите ипотечни заеми, в опит да охлади темпа, с който банките отпускат заеми.
 
На събитие, отдадено на приемането на еврото през седмицата обаче Асоциацията на банките в България, разгласи, че институциите кредитират рационално и отговорно. " Ясно очевидно е, че растежът на потребителските и ипотечните заеми е съпоставим с растежа на приходите, както и с растежа на Брутният вътрешен продукт ", разгласи ръководителят на асоциацията Петя Димитрова, представена от " Дневник ".

Тя разгласи, че през последните 10 година междинната заплата е повишена 2.7 пъти, а минималната - 3 пъти, което е повече от повишаването на потребителските и ипотечните заеми. 

От показаните данни се вижда, че ипотечните заеми порастват двуцифрено от 2020 година насам като прогнозата на асоциацията е през 2024 година годишният растеж на размера отпуснати ипотечни заеми да е 10.7%. При потребителските прогнозата е за 8.7% като през 2021, 2022 и 2023 година растежът е двуцифрен на годишна база.

" По-високите приходи на семействата са задоволителни за обслужване на множеството заеми, които те са взели ", уточни още Петя Димитрова. Обяви и че задлъжнялостта в България на семействата е по-ниска от междинната за Европейски Съюз.

 Кредитирането продължава да пораства с двуцифрени темпове и цената на банковото финансиране за семействата понижава от началото на годината, демонстрират паричната и лихвената статистика на Българска народна банка към края на февруари. Банката пък още веднъж алармира, че високата кредитна интензивност, изключително при жилищните заеми, основава " предпоставки за нарастване на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск " в системата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР