Въпреки по-топлите температури грипът започна по-рано. Още в самото начало

...
Въпреки по-топлите температури грипът започна по-рано. Още в самото начало
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Изолацията при пандемията подпомогна бума на болните от грип - Здраве

„ Въпреки по-топлите температури грипът стартира по-рано. Още в самото начало на пандемията предвижданията бяха, че след времето, което ще прекараме в доста сериозна изолираност, е допустимо да има подобен взрив. Има и риновируси, които не бяха така повлияни от ограниченията против COVID-19. Но даже и при тях има повишение на случаите “, разяснява пред bTV проф. Радостина Александрова.

По последни данни на здравното министерство

Взаимоотношенията сред вирусите са дълга тематика. Те могат както да си пречат, по този начин и да си оказват помощ. Всеки вирус има свои тактики и дружно биха се справили по-добре. Биха могли обаче и да се конкурират за запаси в клетката. Неспецифичният имунитет, който единият вирус основава, може да работи на другия “, изясни тя.

Все още нямаме безапелационни данни за комбинацията сред грип и COVID-19 – така наречен флурона. Според последния отчет на Центъра за надзор на болесттите в Съединени американски щати, който е от 16 декември предходната година, от всички приети в болница деца през 2021 и 2022 година под 18 години с COVID-19 са имали и грип. 16% от смъртните случаи в същата възрастова група са били с такава двойна инфекция, уточни проф. Александрова.

Тя разяснява, че обновените ваксини понижават три пъти риска от хоспитализация и 19 пъти риска от гибел.
" Обикновено пикът на грипната зараза настава през февруари, тази година обаче събитията малко се изместиха ", коментира още специалистът.

който се следи с нараснало внимание от Световната здравна организация (СЗО).

Вероятно той е повода за, само че не можем изобщо да съпоставяме никоя страна със обстановката там. Повечето страни минаха през най-малко три талази на пандемията, а Китай едвам в този момент е във втората. Знаем, че този вид бяга по-добре от имунният отговор, само че нямаме данни за тежестта на клиничната картина и скоростта на разпространяване, сподели проф. Радостина Александрова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР