Въпреки непълните резултати от няколко щати, които биха могли да

...
Въпреки непълните резултати от няколко щати, които биха могли да
Коментари Харесай

Какво може да се случи, ако резултатът от изборите в САЩ бъде оспорен? |

Въпреки непълните резултати от няколко щати, които биха могли да дефинират резултата от президентската конкуренция в Съединени американски щати, президентът Доналд Тръмп към този момент разгласи победа над кандидата на демократите Джо Байдън в сряда. В собствен туит Тръмп разгласи и че “те се пробват да откраднат изборите ” и " няма им позволим ".

Тези два негови хода потвърдиха терзанията, които демократите показват от седмици, че Тръмп ще се стреми да оспори резултатите от изборите. Това може да даде начало на неясен брой правни и политически драми и да се наложи резултатите от изборите да бъдат избрани от композиция от съдилища, политици и Конгреса, написа Ройтерс.

Ето методите за оборване на изборите и вероятните сюжети:

Съдебни искове

Данните за ранното гласоподаване демонстрират, че демократите гласоподават по пощата в доста по-голяма степен от републиканците. В щати като Пенсилвания и Уисконсин, където не се броят бюлетини по пощата до деня на изборите, първичните резултати наподобява са в интерес на Тръмп. Демократите показаха угриженост, че Тръмп, както направи в сряда, ще разгласи победа, преди тези резултати да бъдат изцяло изчислени.

Близките изборни резултати могат да доведат до правосъдни разногласия по отношение на процедурите за гласоподаване и броене на бюлетините в щатите на бойното поле. Делата, заведени в обособени щати, в последна сметка могат да стигнат до Върховния съд на Съединени американски щати. Това се случи на изборите във Флорида през 2000 година, когато републиканецът Джордж Буш надви над демократа Ал Гор единствено с 537 гласа във Флорида, откакто Върховният съд спря преброяването.

Тръмп назначи Ейми Кони Барет за арбитър на Върховния съд единствено няколко дни преди изборите, създавайки консервативно болшинство с 6 против 3 гласа, което би могло да облагодетелства президента, в случай че съдът вземе решение за оспорвани избори.

„ Искаме законът да се употребява по същински метод. Така че ще стигнем до Върховния съд на Съединени американски щати. Искаме всички да спрат да гласоподават “, съобщи Тръмп в сряда, макар че изборните закони на другите щати изискват всички гласове да бъдат преброени и в доста щати това нормално лишава дни.

Избирателна гилдия

Президентът на Съединени американски щати не се избира с болшинство от вота на народа. Според конституцията претендентът, който печели мнозинството сред 538-те гласоподаватели в орган, прочут като Избирателна гилдия (или Избирателен колеж), става идващият президент. Всеки щат излъчва избран брой делегати за колегията, който в миналото е зависил от популацията в него. Този брой не е променян в никакъв случай и на процедура гласовете на гласоподавателите в другите щати имат друга електорална тежест. През 2016 година Тръмп загуби по безспорен брой гласове от демократа Хилари Клинтън, само че си обезпечи 304 електорални гласа против 227 на Клинтън.

Избирателите от Изборателната гилдия ще се съберат на 14 декември, с цел да гласоподават. Двете камари на Конгреса ще се срещнат на 6 януари, с цел да преброят гласовете на колегията и да посочат спечелилия.

Обикновено губернаторите удостоверяват резултатите в съответните щати и споделят информацията с Конгреса.

Според учени е вероятен сюжет, при който губернаторът и законодателната власт показват два разнообразни резултата от изборите. Щатските управляващи на Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин и Северна Каролина имат губернатори от демократите и следени от републиканците законодателни органи.

Има и исторически казус. Контролираният от републиканците законодателен орган на Флорида обмисля да показа свои гласоподаватели в Колегията през 2000 година, преди Върховният съд да приключи надпреварата сред Буш и Гор. През 1876 година три щата назначават „ дуелиращи се гласоподаватели “, което кара Конгреса да одобри Закон за броене на изборите през 1887 година

Съгласно този закон, всяка камара на Конгреса поотделно ще реши кой лист от „ дуелиращи се гласоподаватели “ да одобри. Към момента републиканците държат Сената, до момента в който демократите управляват Камарата на представителите, само че преброяването на изборите се организира от новия Конгрес, който ще постави клетва на 3 януари.

Ако двете камари не реализиран единодушие, не е изцяло ясно какво би се случило.

Законът споделя, че гласоподавателите, утвърдени от „ изпълнителната власт “ на всеки щат, би трябвало да надделеят. Законът в никакъв случай не е бил тестван или тълкуван от съдилищата.

Друга опция е вицепрезидентът на Тръмп Майк Пенс, в ролята си на президент на Сената, да опита да изхвърли напълно оспорваните гласове на гласоподавателите, в случай че двете камари не могат да се спогодят.

В този случай Законът за изборната гилдия не прецизира дали претендентът въпреки всичко ще се нуждае от 270 гласа, болшинство от общия брой или би могъл да надделее с болшинство от останалите електорални гласове - да вземем за пример 260 от общо 518 гласа, в случай че гласоподавателите на Пенсилвания, примерно, бъдат обезсилени.

„ Честно е да се каже, че нито един от тези закони не е бил тестван преди стрес “, сподели Бенджамин Гинсбърг, юрист, който представляваше акцията на Буш по време на разногласието от 2000 година

Партиите биха могли да изискат от Върховния съд да позволи евентуална безизходна обстановка в Конгреса, само че не е несъмнено, че съдът ще направи това.

Условни избори

Решение на съда, че нито един от претендентите не е обезпечил болшинство, ще провокира „ условни избори “ според 12-тата корекция на Конституцията. Това значи, че Камарата на представителите избира идващия президент, до момента в който Сенатът избира вицепрезидента.

Всяка щатска делегация в Камарата получава един глас следователно. Към момента републиканците управляват 26 от 50-те щатски делегации, до момента в който демократите имат 22. Една от делегациите е разграничена отмерено, а в друга има седем демократи, шест републиканци и либертарианец.

Условни избори се организират и при положение на тъждество в електоралната комисия 269:269.

Всеки спор за изборите в Конгреса би трябвало да приключи до 20 януари, когато Конституцията планува мандатът на сегашния президент да завърши.

Съгласно Закона за наследството на президента, в случай че до тогава Конгресът към момента не е оповестил за победител в президент или вицепрезидент, ръководителят на Камарата представителите на конгреса ще извършва функционалностите на краткотрайно изпълняващ длъжността президент. Настоящята ръководител е Нанси Пелоси, демократ от Калифорния.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР