Въпреки намеренията на управляващите да ограничат корупцията и да направят

...
Въпреки намеренията на управляващите да ограничат корупцията и да направят
Коментари Харесай

При близо 40% от обществените поръчки има нарушения

Въпреки желанията на ръководещите да лимитират корупцията и да създадат по-ефективно харченето на пари, провеждането на публични поръчки у нас остава активност с висок риск. През 2017 година са тествани общо 1138 търгове на разнообразни министерства, компании, общини, организации и други на обща стойност 1.26 милиарда лева и при 39% от тях са открити нарушавания. Това разкрива годишният доклад на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ). Същият е и делът на поръчките с нарушавания през миналата - 2016 година, което значи, че за цяла година не се е трансформирало нищо. Почти същият е и размерът на нарушаванията при търговете през 2015 (41%) и 2014 година (38%) , пишат от Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

От 445 поръчки с нарушавания към половината, или 229 (20% от проверените), са със основни нарушавания, а другата половина, 216 (19% от проверените) - с процедурни. Именно първата група ясно демонстрира надълбоко вкоренения недостатък на системата за публични поръчки - неспазване на свободната конкуренция, равнопоставеността, публичността и прозрачността на процеса, означават от ИПИ. Те са на стойност от 164 млн. лева и включват договаряне без съобщение, слагане на условия, които дават преимущество или голословно лимитират присъединяване на претендентите в процедурите, подписване на анекси, с които са променени цени, периоди, и други

По традиция най-проблемни са общинските търгове - 42% от тях, и са на стойност 337 млн. лв.. По време на финансовите инспекции инспекторите са съумели да предотвратят вреди за 4.5 млн. лв., което демонстрира изгодата от навременния надзор, разясняват от ИПИ, представени от " Сега ".

През пролетта ГЕРБ предложиха класирането по публичните поръчки да не може да се апелира от всеки заинтригуван претендент или участник. Лично министър председателят се възмути, че страната е саботирана от съзнателно обжалване.

На собствен ред вицепремиерът Томислав Дончев изясни, че не може фризьорски салон да взе участие в обжалване за автомагистрала и даде обещание тази процедура да се прекрати. В последна сметка обаче депутатите одобриха много неразбираеми текстове против порочното обжалване, което на процедура съществува и сега. Фирмите, които вземат участие в процедури за публични поръчки, както и техните представители към този момент ще са длъжни да упражняват процесуалните си права " добросъвестно ", другояче ще носят " отговорност за нанесени вреди по общия исков ред ", взеха решение депутатите. Текстът бе признат макар мненията на адвокати, че и сега законодателството планува благоприятни условия да се санкционират подправените недоволства.

За нарушаванията АДФИ е съставила 23 акта против 39 длъжностни лица за вреди на стойност над 1 млн. лв.. Би било добре, в случай че докладът на организацията включваше и информация за наложените в предишни интервали санкции и наказания, както и развитията по поръчките, изпратени до прокуратурата, означават от ИПИ.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР