Въпреки кризата с COVID-19, интересът към покупка на жилище тази

...
Коментари Харесай

Въпреки COVID-кризата жилищата поскъпват и ще поскъпват още |

Въпреки рецесията с COVID-19, ползата към покупка на жилище тази година остава огромен. Tова стана ясно по време на онлайн дискусия за имотния пазар у нас. 

След въвеждането на изключителното състояние искащите да закупят лично жилище са намалели, само че в летните месеци броят на подписаните покупко-продажби наваксал изоставането. Засиленият интерес от страна на купувачите е довел до растеж на цените на жилищата в огромните градове с до 5%, а упованията са той да се задържи на сходни равнища и през идната година.

Според Антон Андонов, изпълнителен шеф на „ ЕРА Недвижими парцели “, факторите, които имат принос за засиленото търсене на парцели през тази година са: нарасналите приходите на хората, банковото финансиране, неналичието на други възможности за вложение на спестените средства, както и миграцията от дребни обитаеми места към по-големи градове.

Най-голямата смяна на пазара тази година са настройките на купувачи и продавачи, регистрират специалистите.

„ В месеците преди пандемията, имаше засилен интерес към покупка на жилище от страна на хора, които се изплашиха от опцията България да влезе в Еврозоната – това ги накара да влагат спестяванията си. След локдауна през март хората, които се върнаха на пазара бяха водени от желанието да опазят парите си “, разяснява Андонов.

Според Румяна Александрова от организацията за недвижими парцели „ Сандер Корект РА “ COVID-19 е повлиял отрезвяващо на част от продавачите на парцели и през лятото надценените жилища са слезли на естествените си равнища, а някои от продавачите са сключили покупко-продажби за тях.

„ Като цяло обаче продавачите по-трудно привикват с новата действителност и това води до закъснение на покупко-продажбите за парцелите им с 8 до 10 месеца, както и до отстъпки в границите на 15% до 20% от офертната цена “, съобщи Александрова.

По време на онлайн полемиката, отдадена на провокациите пред имотния пазар в резултат на ковид, специалистите обявиха, че изоставането във връзка с броя подписани покупко-продажби, ще бъде наваксано до края на годината.

„ Очакваме след отчитането на покупко-продажбите през ноември и декември изоставането с 10% по отношение на предходната година да бъде обезщетено изцяло “, съобщи Андонов.

Той призна, че планувал спад на ипотечните заеми с 30% през 2020 години, само че статистиката отчела 10% растеж към края на септември.

От Пощенска банка също регистрират 20% растеж на ипотечните заеми по отношение на предходната година.

„ Купувачите са дейни и имат съществени упования към парцела и към банката. Те чакат от банките да реагират бързо и да им обезпечат „ екстрите “ по заема, които са им нужни – опция да понижават месечната си вноска шест месеца в годината, да прескачат вноска, на база на спестяванията си да понижават лихвата по заема. Това са „ екстри “, които ние предлагаме “, съобщи Даниела Иванова, шеф отдел „ Ключови партньорства и пейрол бизнес “ в Пощенска банка.

Според нея COVID-19 е отправил предизвикателство към банките да се цифровизират по-бързо. През тази година от Пощенска банка надградили опциите за онлайн консултация с нов онлайн център за жилищно кредитиране. Така клиентите могат да поръчат безвъзмездна консултация, а по време на диалога могат да аплайват за ипотечен заем и в къс период да бъдат утвърдени.

Няма смяна във връзка с профила на купувачите на жилища – това са най-вече млади фамилии със постоянни приходи, които купуват парцели с две спални.

В съпоставяне с предходната година през тази се вижда засилен интерес към комплекси с еднофамилни къщи в София или покрайнините, както и към парцели в селата към столицата и огромните градове.

Миналата седмица данни на Националния указател на ново строителство и реконструкции демонстрираха спад с 26% на стартиралите жилищни планове към края на октомври.

Според Георги Шопов, ръководител на УС на Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП), през март и април на пазара на ново жилищно строителство е имало мъртвило, само че през идващите месеци забавянето е било обезщетено.

„ Клиентите, които бяха възнамерявали да купят парцел през март-април, купиха през май и юни, а тези, които бяха възнамерявали да купят през май и юни, също реализираха проектите си и през летните месеци имаше огромно търсене. То компенсира паузата на пазара “, разяснява Шопов.

Той предвижда сдържан скок на цените през идната година в границите на 5% до 7%, защото пазарът се е успокоил. По думите му за строителния отрасъл не е преференциално цените да са доста високи, тъй като както е посочила рецесията през 2008 година след внезапен скок следва срив на пазара.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР