Въпреки консенсусната и авторитетна фигура на проф. Николай Габровски, предложеният

...
Въпреки консенсусната и авторитетна фигура на проф. Николай Габровски, предложеният
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли проектокабинета „Габровски“

Въпреки консенсусната и авторитетна фигура на проф. Николай Габровски, препоръчаният от него състав на държавно управление с първия мандат на ГЕРБ не получи поддръжка от депутатите в 48-я парламент. Липсата на явен отговор на рецесиите и още повече – на политическа отговорност от страна на най-голямата партия в Народно събрание – бяха измежду главните аргументи, които депутатите акцентираха като претекст против проектокабинета. По време на дебатите преди вота той бе охарактеризиран от „ същинския А тим “ до „ заслон на прикрити ползи “. 

Със 113 гласа „ за “, 125 „ срещу “ и нито един „ въздържал се “ депутатите отхвърлиха кандидатурата на Николай Габровски за министър председател, а с това респективно и на структурата и състава на оферти от него кабинет. Предстои връчване на втори изследователски мандат.



Депутатите от „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия, „ Демократична България “ и „ Възраждане “ предстоящо гласоподаваха срещу държавното управление. Нито апелите за разсъдък, нито уверенията на проф. Габровски за експертен отговор на множеството рецесии, нито даже личният му престиж, другояче приет и от опозиционните партии, не съумяха да завоюват нужната поддръжка за излъчения проектокабинет.

Подкрепата за Габровски пристигна от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Български напредък " на Стефан Янев. Гласуването можеше и да бъде сполучливо, в случай че не отсъстваха двама депутати – един от БВ и един от Движение за права и свободи. Габровски можеше да бъде определен със 115 гласа, защото преди съвещанието се записаха единствено 228 народни представители, с което кворумът беше свален. В залата действително бяха 238 и всички те гласоподаваха.

Андрей Гюров от Политическа партия разяснява, че той не е извършил най-важния аршин – да носи политическа отговорност, бидейки експертен. По думите му българският опит с такива държавни управления е „ горчив “ и зад тях „ постоянно седи нечия непозната воля, не тази на специалистите “.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че нейната групировка гласоподава „ кардинално “ против „ паралелната страна “ на ГЕРБ и видя късмет за държавно управление с втория или третия мандат. Изключеният предходната седмица от ПГ на левицата Явор Божанков насочи вниманието към „ слона в стаята “, който той вижда в политическата изолираност на ГЕРБ и невъзможността на най-голямата партия в Народното събрание да събере поддръжка за държавно управление.

Определяйки оферти състав на кабинета като „ принуден “, водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов разяснява преди гласуването, че той единствено би задълбочил към този момент съществуващата политическа рецесия. Според него изходът от нея са нови избори, в които по думите му няма нищо ужасно – нито през зимата, нито през лятото.

С метафората за липса на „ ясна диагноза и лекуване “ – отпратка към здравната експертиза на Габровски – Христо Иванов от „ Демократична България “ уточни за какво групировката му не поддържа кабинета. В програмата му той видя по-скоро лозунги, само че посочи, че рецензиите са към ГЕРБ, които са сложили неврохирурга в сегашната обстановка. 

До първия опит за гласоподаване на постоянно държавно управление се стигна повече от два месеца след провеждането на изборите на 2 октомври. Президентът Румен Радев забави съзнателно консултациите и връчването на мандата, с цел да даде късмет на партиите да реализират консенсус и да влязат в разговор. Такъв обаче очевидно е реализиран единствено сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Български напредък “, чиито гласове в поддръжка на кабинета обаче се оказаха незадоволителни.

Предстои връчване на втория мандат, който ще отиде у Политическа партия. Шансовете на групировката на Кирил Петков и Асен Василев да съберат поддръжка за постоянно държавно управление също наподобяват оскъдни. Не е ясно при коя партия ще отиде третият мандат. 

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинправителство гласоподаване ПоследниНай-четениПолитика 160 Парламентът отхвърли проектокабинета „ Габровски “ Инфраструктура 80 НКЖИ разгласи план за интермодален терминал в Русе Енергетика 88 „ Напълно нова система “: 2022-ра, която провокира световна енергийна рецесия Регулации 156 Закон за възбрана на TikTok влиза в Конгреса Компании 10689 Skoda обмисля евакуиране от най-големия авто пазар в света Пазар на труда 6356 Търсенето на труд нараства, само че работната мощ е мощно лимитирана Личности 5878 Мъск към този момент не е най-богатият човек в света Бюрокрация 3104 Политическа партия и Демократична България оферират още промени в Имотния указател Всички новини10:15 Политика 160 Габровски: Най-голяма късмет за държавно управление има тук и сегаОще от ПолитикаВиж всичкиГабровски: Най-голяма ш
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР