Въпреки изненадата сред политици и негативният отзвук сред журналисти, кандидатурата

...
Въпреки изненадата сред политици и негативният отзвук сред журналисти, кандидатурата
Коментари Харесай

Социолози : Борисов търси победа и Хекимян може да я донесе 


Въпреки изненадата измежду политици и отрицателният отзив измежду публицисти, кандидатурата на ГЕРБ за кмет на София в действителност е най-хубавото решение, което партията можеше да вземе. Последната констатация е резюмето от разбори на социолози, с които „ Дневник “ беседва във връзка издигането на досегашния шеф на „ Новини, настоящи излъчвания и спорт “ в Би Ти Ви Антон Хекимян за кмет на столицата.

Добромир Живков, „ Маркет Линкс “: ГЕРБ реализира стратегия най-много

„ ГЕРБ вършат добър ход, от позиция на претендент, който е различим. Това е най-логичното решение поради дребното време до изборите “, сподели пред „ Дневник “ Добромир Живков от „ Маркет Линкс “.

През април 2017 година организацията прави изследване, съгласно което Антон Хекимян е най-популярното лице на Би Ти Ви с 56.6% доверие. Пред „ Дневник “ съобщи, че след смяната на позицията на Хекимян сходен рейтинг не е мерен.

„ Изборът на Хекимян наподобява изцяло политически аргументиран. За мен изводът е, че ГЕРБ, както в известна степен даваха сигнали, че се отхвърлят от борбата в столицата, то концепцията е противоположната, което може би приказва за неналичието на договореност сред ГЕРБ и „ Продължаваме промяната – Демократична България “ за систематизиране на избрани кметски места. ГЕРБ откри този претендент с концепцията да се бори с Васил Терзиев “, сподели Живков.

Той счита, че на Хекимян може да бъде приписана персонално възможна загуба.

„ Успяха да реализират стратегия най-много с кандидатурата му, макар негативите и въпросите, които се повдигат от обстоятелството, че допреди дни изпълняващ най-високата служба в национална телевизия става претендент на най-голямата политическа мощ. Това единствено по себе си не е безпроблемно “, сподели Живков.

Отчита, че общественият облик на Хекимян ненапълно е огледален на Терзиев – със сходна възраст и положителен имидж към себе си, само че има и разлики.

„ Хекимян не е от София, само че може да бъде образец за тези, които не са от града. Идва тук, съумява да се осъществя, да измине цялата стълбица. Терзиев е световен, демократичен, артикул ненапълно на американската просветителна система, основал своя ай ти компания, каквито всеобщо се основават в Съединени американски щати, непосредствен до западния модел съумял човек. От друга страна Хекимян е напълно артикул на българската културна среда. Има и заигравка с патриотичните течения, с което се удостоверява очакване ГЕРБ да търси претендент, който може да бъде припознат на втори тур “, сподели Живков.

Той не се съмнява, че възможен балотаж ще е сред двамата.

„ Съотношението на силите в София не се е трансформирало изключително от парламентарните избори. Преобладаващо софиянци са настроени отрицателно към ГЕРБ и това е значимо преимущество за кандидатурата на Терзиев, само че въпросът е той да е в естетика с тези отрицателни настроения. Той е по-умерен, което отваря електорален капацитет, и не го лимитира единствено до „ Продължаваме промяната – Демократична България “, само че не знам дали не работи демобилизиращо на ядрото, на което той разчита. Нямам подозрение, че Хекимян ще консолидира и активизира електората на ГЕРБ, може да разтвори ветрилото и да завоюва спомагателни гласове за състава на Общинския съвет на първи тур, което е стратегия най-малко на ГЕРБ – да не допусне болшинство на „ Обединени за София “.

Според него влизането в конкуренцията на Хекимян ще оживи акцията, която импровизирано към този момент стартира.

„ Той е квалифициран, до момента в който Терзиев не стои задоволително безапелационно пред медиите. Не си представям обаче експертен спор тъкмо сред тези претенденти, Борис Бонев би могъл да изиграе такава роля. Между двамата дебатът би бил политически, или до едно по-дълбоко ценностно равнище, при което да преценим двамата претенденти “, споделя Живков.

Първан Симеонов, „ Галъп “. Оригинален Борисовски ход

Според Първан Симеонов от „ Галъп “ издигането на Хекимян е ход ненапълно „ от немай-къде “, само че е характерен за Бойко Борисов. Той напомни по какъв начин водачът на ГЕРБ за малко е успявал да внедри в политиката и да придаде статут на „ звезда “ да вземем за пример на Лиляна Павлова, само че актуалната кадрова обстановка е по-различна.

„ Борисов нямаше доста варианти, бавенето не беше някаква тактика, просто търсеше вид, тъй като претендентите осъзнават, че не са в най-хубавата стартова позиция. В най-хубавата стартова позиция, макар всички проблеми с кандидатурата си, е Васил Терзиев “, сподели Симеонов, като се базира на сондажи на организацията, правени преди оповестяването на кандидатурата Хекимян.

Според социолога с нея Борисов играе на несъмнено, защото осъзнава действителната опция да загуби властта в града.

„ Той издига претендент, който да смени описа, да замязя повече на медиен, на шоу роман, да не си приказваме за положението на София. Ако той загуби, ще е загуба на един цивилен претендент, а в случай че вземе, че завоюва, ще е подарък. Търсил е претендент, който да омекоти загубата, да смени проекцията. Да не бъде политическо съревнование, а нещо друго “, уточни Симеонов.

По думите му, Борисов е наясно, че хазаин в този „ мач “ е „ Продължаваме промяната – Демократична България “, която завоюва във всички изборни региони на парламентарния избор. В добавка в столичната организация на ГЕРБ има лагери, а партията през годините не е съумяла да освежи облика на столичното ръководство.

„ Доказано е, че Борисов не трябва да бъде подценяван. Остава да разберем какъв брой надарен е Хекимян. Може да се окаже, че всеобщото мнение не осъзнава казуса с прехода от малкия екран към ГЕРБ. То може да е, че той е бил публицист и това го прави квалифициран, даже може би по-подготвен от Васил Терзиев, който звучи абстракно мечтателно, като един предстоящ Кирил Петков, само че това към този момент е играно. Може да се окаже, че Хекимян ще даде действителна борба, той сигурно е много информиран, има подарък слово и подготовка. Очевидното предимство пред Георги Георгиев е известността. Няма да му се постанова да върти две обиколки, с цел да стигне другите “, сподели Симеонов.

Според него тезите, че Борисов ще „ подари “ София на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ са градски митове.

„ Това не е договорка, по какъв начин Борисов ще даде нещо, което не е негово. Дотук той съумя лутането без претендент да бъде показано като пиарски трик, а изваждането на подобен вид претендент да бъде показано като договорка. Просто подобен е намерил “, сподели Симеонов.

По мотив обстоятелството, че Хекимян не е столичанин добави, че София е формирана най-вече от такива като него.

„ Ако се стигне до балотаж, задачата на Борисов е търсене на по-широка поддръжка. За него има забавен миг. „ Сглобката “ работи като замразител. На балотажа няма кого да припознаеш като анти другия. Затова чакам и в страната, където има балотажи, да завършат както са почнали. Няма анти ГЕРБ фронт. Това е един от триумфите на Борисов в тази сглобка “, заключи Симеонов.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР