Въпреки че всички зеленчуци са важни за здравето, някои видове

...
Въпреки че всички зеленчуци са важни за здравето, някои видове
Коментари Харесай

9 впечатляващи ползи за здравето от лука

Въпреки че всички зеленчуци са значими за здравето, някои типове оферират неповторими преимущества.
Лукът е член на Allium жанр на цъфтящи растения, който включва също чесън, шалот, праз и див лук.
Тези зеленчуци съдържат разнообразни витамини, минерали и мощни растителни съединения, за които е потвърдено, че укрепват здравето по доста способи.
Всъщност лечебните свойства на лука са били приети още от антични времена, когато те са били употребявани за лекуване на болести като главоболие, сърдечни болести и рани в устата.
Ползи за здравето от лука
1. Пълен с хранителни субстанции
Лукът е цялостен с хранителни субстанции, което значи, че е с ниско наличие на калории, само че с високо наличие на витамини и минерали.
Един междинен лук има единствено 44 калории, само че доставя забележителна доза витамини, минерали и фибри.
Този зарзават е с изключително високо наличие на витамин С - хранително вещество, участващо в регулирането на имунното здраве, производството на колаген, възобновяване на тъканите и усвояването на желязо.
Витамин С също работи като мощен антиоксидант в тялото ви, защищава клетките ви от увреждане, породено от нестабилни молекули, наречени свободни радикали.
Лукът също е богат на витамини от групата В, в това число фолат (B9) и пиридоксин (B6) - които играят основна роля в метаболизма, производството на червени кръвни кафези и нервната функционалност.
Лукът добър източник на калий, минерал, в който липсват доста хора.
2. Помага за здравето на сърцето
Лукът съдържа антиоксиданти и съединения, които се борят с възпалението, понижават триглицеридите и равнищата на холестерола - всичко това може да понижи риска от сърдечни болести.
Мощните им противовъзпалителни свойства също могат да оказват помощ за понижаване на високото кръвно налягане и предотвратяване от кръвни съсиреци.
Кверцетинът е флавоноиден антиоксидант, който е мощно съсредоточен в лука. Тъй като е мощно противовъзпалително, може да помогне за понижаване на рисковите фактори за сърдечно заболяване, като високо кръвно налягане.

Освен това, доказателства от изследвания върху животни поддържат, че потреблението на лук може да понижи рисковите фактори за сърдечни болести, в това число инфектиране, високи равнища на триглицериди и формиране на кръвни съсиреци.
3. Зареден с антиоксиданти
Антиоксидантите са съединения, които инхибират окисляването, развой, който води до клетъчно увреждане и способства за болести като рак, диабет и сърдечни болести.
Лукът е отличен източник на антиоксиданти. Всъщност те съдържат над 25 разнообразни разновидности флавоноидни антиоксиданти.
По-специално аленият лук съдържа антоцианини - специфични растителни пигменти от фамилията на флавоноидите, които придават на аления лук техния бездънен цвят.
Множество изследвания на популацията са открили, че хората, които употребяват повече храни, богати на антоцианини, имат понижен риск от сърдечни болести.
Освен това е открито, че антоцианините защищават от някои типове рак и диабет.

4. Съдържа съединения за битка с рака
Яденето на зеленчуци от рода Allium като чесън и лук е обвързвано с по-малък риск от някои типове рак, в това число на стомаха и колоректала.
Хората, които употребяват по-голямо количество алиеви зеленчуци, са с 22% по-малко евентуално да бъдат диагностицирани с рак на стомаха, в сравнение с тези, които употребяват по-малко количество
Освен това, обзор на 16 изследвания при 13 333 души сподели, че участниците с най-голям банкет на лук имат 15% понижен риск от рак на дебелото черво спрямо тези с най-нисък банкет
Тези свойства за битка с рака са свързани със серните съединения и флавоноидните антиоксиданти, намиращи се в алиевите зеленчуци.
Лукът съдържа също фисетин и кверцетин, флавоноидни антиоксиданти, които могат да инхибират растежа на тумора.
5. Помага за контрола на кръвната захар
Яденето на лук може да помогне за управлението на кръвната захар, което е изключително значимо за хора с диабет или преддиабет.
Проучване при 42 души с диабет вид 2 сподели, че потреблението на 100 грама свеж червен лук понижава равнищата на кръвната захар на гладно с към 40 mg / dl след четири часа.
Освен това голям брой проучвания върху животни демонстрират, че потреблението на лук може да се възползва от контрола на кръвната захар.
Специфични съединения, открити в лука, като кверцетин и серни съединения, имат антидиабетни резултати.
6. Може да усили плътността на костите
Въпреки че млечните артикули са с съществена заслуга за възстановяване на здравето на костите, доста други храни, в това число лук, могат да оказват помощ за поддържането на здрави кости.
Проучване при 24 дами на междинна възраст и след менопауза сподели, че тези, които употребяват 3,4 унции (100 мл) сок от лук на ден в продължение на осем седмици, имат усъвършенствана костна минерална компактност и антиоксидантна интензивност спрямо контролна група.
Смята се, че лукът оказва помощ за понижаване на оксидативния стрес, ускорява равнищата на антиоксиданти и понижава загубата на кост, което може да предотврати остеопорозата и да ускори костната компактност.

7. Има антибактериални свойства
Лукът може да се бори с евентуално рискови бактерии като Escherichia coli (E. coli), Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus (S. aureus) и Bacillus cereus.
Освен това е потвърдено, че екстрактът от лук инхибира растежа на Vibrio cholerae, бактерия, която е главен проблем за публичното здраве в развиващия се свят.
Кверцетинът, извлечен от лука, наподобява е изключително мощен метод за битка с бактериите.
8. Може да ускори храносмилателното здраве
Лукът е богат източник на фибри и пробиотици, които са нужни за оптимално здраве на червата.
Пробиотиците са несмилаеми типове фибри, които се разграждат от потребните чревни бактерии. Чернодробните бактерии се хранят с пребиотици и основават късоверижни мастни киселини - в това число ацетат, пропионат и бутират.
Изследванията демонстрират, че тези късоверижни мастни киселини укрепват здравето на червата, ускоряват имунитета, понижават възпалението и усъвършенстват храносмилането.
Освен това, потреблението на храни, богати на пребиотици, спомага за увеличение на пробиотиците, като вариантите на лактобацилите и бифидобактериите, които са от изгода за храносмилателното здраве. Диета, богата на пребиотици, може да помогне за възстановяване на усвояването на значими минерали като калций, което може да усъвършенства здравето на костите.
Лукът е изключително богат на пребиотиците инулин и фруктоолигозахариди. Те оказват помощ за увеличение на броя на другарските бактерии в червата ви и възстановяване на имунната функционалност.
9. Лесен за прибавяне към вашата диета
Лукът е главен артикул в кухните по целия свят.
Те придават мирис на пикантни ястия и могат да се употребяват или сурови, или варени. Да не приказваме, те могат да усилят приема на фибри, витамини и минерали.

- Използвайте недопечен лук, с цел да добавите мирис към вашата рецепта за гуакамоле.
- Добавете карамелизиран лук към някои печива.
- Комбинирайте варен лук с други зеленчуци за здравословна гарнитура.
- Добавете варен лук към ястия с яйца, като омлети
- Добавете фино нарязан червен лук към обичаната си салата.
- Направете богата на фибри салата с нахут, нарязан лук и червени чушки.
- Използвайте лук и чесън като основа за супи.
- Направете домашна салса с лук, домати и краставици.
- Пригответе изобилна чорба от лук и зеленчуци.
- Добавете лука към чили рецептите за увеличаване на усета.
- Смесете суровия лук с пресни билки, оцет и зехтин за вкусна домашна дресинг за салата.
Заключение Ползите за здравето, свързани с лука, са много впечатляващи.
Тези зеленчуци, опаковани с хранителни субстанции, съдържат мощни съединения, които могат да понижат риска от сърдечни болести и някои типове рак.
Лукът има антибактериални свойства и предизвиква храносмилателното здраве, което може да усъвършенства имунната функционалност.
Лукът е повсеместен и може да се употребява за повишение на усета на всяко пикантно ядене.


източник: www.healthline.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР