Въпреки че върви малко слабичката Киномания, не пропускам да гледам

...
Въпреки че върви малко слабичката Киномания, не пропускам да гледам
Коментари Харесай

Човекът, който искаше да бъде крал по Синемакс

Въпреки че върви малко слабичката Киномания, не пропущам да виждам и Синемакс. Там открих  " Човекът, който искаше да бъде крал " на великия Джон Хюстън (с повече от 40-годишна кариера, оставил ни " Малтийският сокол " ; " Африканската кралица " ; " Непригодните " ; " Кей Ларго " ; " Асфалтовата джунгла " ; " Честта на семейството Прици " ), малко прочут филм от 1975-та, само че с четири (технически) номинации за " Оскар " и оценка 7,9(!) в IMdb.

Изрових е точната дума, тъй като се оказа прикрито украшение, искрящо от прохлада, духовитост, завършения и случки, както и обитаемо с достоверни, ексцентрични, дръзки и занимателни герои (заснет е по произведение на Ръдиард Киплинг, най-младия нобелов лауреат за литература).

При самия Ръдиард Киплинг (Кристофър Плъмър) се явяват двама симпатични мошеници, авантюристи и безстрашни измамници, някогашни бойци с обрулени от вятъра и опалени от индийското слънце лица – мургавият, крепък и висок, само че спокоен, даже ленив Даниъл Дравит (Шон Конъри, във вихъра си) и бледият, рус, избухлив и емоционален бръщолевец и скандалджия Пийчи Карнехан (Майкъл Кейн, играе с неприкрито удоволствие). С Пийчи писателят се познава от влака (откраднал му е часовника, само че му го връща, тъй като са " братя масони " ), а на Дравит е предал известие (свързано с предходния им злополучен план, да изнудят раджа – " не е изнудване, в случай че знаеш нещо, само че обещаеш да не го публикуваш " ). Сега го желаят за очевидец на пакта, който подписват – няма да пият и да се занимават с дами, до момента в който не станат... крале. А къде? В Кафиристан, далечна полулегендарна област оттатък Афганистан, превзета последно от Александър Велики. Полагат подписите и потеглят самоуверени и надъхани единствено с две камили и товар пушки пред скептичния взор на нобелиста...Следват завършения, безнадеждни обстановки, престрелки, шанс, среща с гурката Били Фиш (Саед Джефри), закачлив, незлоблив и самоуверен някогашен английски пехотинец, който им става преводач, навигатор и правилен асистент, жънат победи в междуплеменни спорове (изключително кървави и жестоки, но забавни; едните туземци пикаят в реката, когато другите се къпят, по-късно играят поло с главите на враговете си; като премия беззъб водач предлага за секс една от 27-те си дъщери, а след отхвърли – поради пакта – загатва, че има 32-ма синове, в случай че предпочитат), до момента в който най-после (благодарение на признака на масоните!) жрецът на Сикандер (разбирай Александър), мършавият, жилест, изпечен като сухар и вманиачен Кафу Селим (Карим Бен Буих) припознава Дравит за новия (след близо 20 века ) Бог, като в храма на града Сикандергул има повече пари и скъпоценности, в сравнение с в хазната на кралицата и в европейските кралски дворове и дворци! Двамата другари са на крачка от фантазията, даже я надскачат, но Дравит се вживява прекомерно доста, безграничната власт, сервилността и признанието го омагьосват и го карат да скъса с действителността. Самозабравил се, горд, суетлив и високомерен, той взема решение да подписа брак с локална екзотична хубавица (играе я брачната половинка на Майкъл Кейн) макар предизвестието на Кафу Селим, че на Бога не му би трябвало брачна половинка...

Големи сме, колкото са огромни фантазиите ни, а Пийчи и Дравит най-малко ги преследват самоуверено, вироглаво и неумолимо, рискувайки живота си, до финален мирис. Както споделя Оскар Уайлд, " валяме се в канавките, само че гледаме към звездите ". А геният Киплинг иронично и закачливо ни намига зад кадър!

Повече от Боян Атанасов можете да откриете в личния му блог, публикации от който публикуваме с неговото единодушие.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР