Въпреки че срокът за внасяне Националния план за борба с

...
Въпреки че срокът за внасяне Националния план за борба с
Коментари Харесай

Д-р Томова: Към 2030 г. се очаква епидемия от онкологични заболявания

Въпреки че срокът за внасяне Националния проект за битка с рака до 2030 година в Министерски съвет е до края на годината, шефът на Националната пациентска организация доктор Станимир Хасърджиев не счита, че това ще се случи.

„ Имаме европейска тенденция, уповавам се да вземем тази процедура и да я използван. Съмнявам се, че той даже и да бъде признат на българско равнище, няма да се наложи да бъде преработван след диалози с Европейска комисия. Имаме задоволително лечебни заведения, множеството са добре оборудвани. В Плана се планува вложение в съоръжение, което не е неприятно, в случай че е съобразено по отношение на потребностите, а не просто да се направи следващата огромна болница “, сподели той пред Bulgaria ON AIR.

Планът е бил направен и импортиран в Министерството на здравеопазването още през лятото, в мандата на министър Сербезова.

„ След това обаче пристигна служебното държавно управление. Сега ще се чака евентуално новото държавно управление, постоянен министър на опазването на здравето. А към 2030 година се чака зараза от онкологични болести “, предвижда онкологът доктор Антоанета Томова.

Тя уточни, че в Плана са заложени 4 съществени насоки, измежду които профилактика и ранна диагностика.

„ Българският пациент има сериозен достъп до новаторска диагностика и лекуване. Ние вършим всичко най-хубаво, има потребност от повсеместен метод. Да научи всеки пациент и обществото, че здравето е тяхна отговорност, да живеят здравословно, да има ранна диагностика. С в точния момент хванати онкозаболявания тези хора могат да бъдат излекувани на 100% “, уточни доктор Томова.

Според доктор Хасърджиев България е най-изостаналата страна в Европейски Съюз с работата по този проект на национално равнище, който цели уеднаквяване на практиките.

„ Похвално е, че стигнахме дотук, въпреки и с напън от Европа, с една купчина пари, които чакат - към милиард са тези, които могат да се употребяват по това направление. Важно е какво можем да създадем с тези пари. Факт е, че в нашата онкология, въпреки да имаме доста положителни лекари, неналичието на ранна диагностика и скринингови стратегии - всичко това води до плачевната статистика “, сподели той и акцентира, че в чакането на антираковия проект са изгубени доста животи.

„ Раковият проект не би трябвало да зависи от това кой ще стане министър. Политическата конюнктура не всеки път ще бъде постоянна, не политикът би трябвало да води нещата напред, а експертизата. Стандартите не са ясно написани и медицинските екипи на благосклонност съблюдават европейските стандарти. Често се случва те да не бъдат прилагани в целия им размер. Това е една от задачите на Плана - да се уеднакви даже и методът, по който диагнозата се оповестява на пациентите и техните близки “, сподели още доктор Хасърджиев.

Очакванията му са раковият проект да докара до по-бърза цифровизация, по-ранна диагностика, а пациентите да получават елементарно и комфортно информацията къде и какво да създадат.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР