Въпреки че сама предизвика проблема с продажбата на билети за

...
Въпреки че сама предизвика проблема с продажбата на билети за
Коментари Харесай

София няма да реши кризата с билетите поне до май

Въпреки че сама провокира казуса с продажбата на билети за градския превоз, Столична община няма желание да го реши, като разпореди на контрольорите още веднъж да стартират да продават талони от 1,6 лева, както беше преди Нова година. Това стана ясно по време на съвещанието на транспортната комисия в Столичния общински съвет. На него бе разисквана готовността на бъдещата е-система за таксуване на пасажерите в публичния транспорт, която би трябвало да извади от приложимост хартиения билет и да разреши заплащания с банкови карти. Според обещанията на кмета Йорданка Фандъкова така наречен билет система трябваше да е подготвена най-късно на 1 януари т.г., само че през днешния ден се разбра, че тя няма да проработи преди май т.г. Официално бе обявено, че поради нуждата към нея да се включи новият трети диаметър на софийското метро, договорът с изпълнителя на плана е продължен с 4 месеца. Така общината се е съгласила компанията да съобщи билет системата в целокупност на 11 април, след което да се мине през едномесечен тестов интервал. Всъщност въпросната система се инсталира и тества от февруари м.г.  

В идния интервал Столична община няма желание да прави никакви усъвършенствания в дистрибуцията на транспортни документи. По виновност на служителите в София през последните месеци местата, откъдето пасажерите можеха да се снабдят с билети, бяха понижени фрапантно. Първо бяха демонтирани апаратите в тролеите и трамваите, а след това поради COVID-19 и на водачите бе неразрешено да продават талони от 1,6 лева В същото време през днешния ден шефът на Центъра за градска подвижност Димитър Дилчев съобщи, че не вижда причина нито да разреши пасажерите още веднъж да стартират да купуват билети от проверяващите, нито да откри метод за продажба на спирките, на които сега няма будки. За момента не се обмисля и вид водачите отново да стартират да търгуват с талони. Директорът на ЦГМ разясни, че за сметка на свалените апарати напоследък броят на местата за продажба на билети в София бил повишен с над 200 обекта. Всъщност става дума главно за тотопунктове, клонове на пощи и магазини за хранителни артикули от комерсиална верига, от които доста малко се намират наоколо до спирки на градския превоз. По данни на общината в София има към 2 400 такива. Шефът на общинското сдружение напомни и че пасажерите могат да си купуват билети за наземния превоз и от станциите на метрото.   

Дилчев не даде логичен отговор за какво анексът за свързването на 3-тия метролъч е подписан едвам през 2020 година, откакто той се строи от 2016 година, а за билет система в София се приказва от 17 година Самият контракт с изграждащата компания бе подписан през декември 2018 година и в началото предвиждаше билет системата да проработи най-късно до края на м.г.

Като причина за закъснението шефът на ЦГМ вмъкна и рецесията с ковид. Като опция рецесията с билетите да се облекчи до някаква степен Дилчев даде обещание през февруари софиянци да могат да си купуват билет от 1,6 лева през общинското мобилно приложение MPass. В момента то продава единствено дневни карти от 4 лева Имайки поради темпото, с което кметът Фандъкова извършва към този момент поети задължения, срокът следва да се приема и подлага на съществено подозрение.

Както стана дума, договорът за построяването на билет системата бе подписан през декември 2018 година с първоначален срок за осъществяване 2 години. За нея столичани ще платят 73.24 млн. лева на консорциума „ Си Ен Си София тикетинг систем “, в който влизат българските компании „ Компютърнет сървисиз “ и „ Тикси “ и турската „ Асис Електроникс “. Отделно от това " Си Ен Си София тикетинг систем “ ще получи и 5.85% от приходите от продадените билети и карти, само че не повече от 10 млн. лева Сервизът на билет системата ще е 8 година, след което София ще би трябвало да подпише нов контракт с консорциума. Днес Димитър Дилчев от ЦГМ заяви, че за системата до момента са платени 15,285 млн. лева, което се равнява на 25 от плануваните в съглашението 120 вноски. Крайният период за приключването на всички заплащания е ноември 2028 г. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР