Въпреки че повечето хора гледат на слюнката като на нещо

...
Въпреки че повечето хора гледат на слюнката като на нещо
Коментари Харесай

10 изненадващи факта за човешката слюнка

Въпреки че множеството хора гледат на слюнката като на нещо непоносимо, тя играе значима роля в живота ни. Благодарение на нея дъвчем, преглъщаме и смиламе храната. Тя се бори с бактериите в устата и предотвратява появяването на кариеси. Представяме ви 10 любопитни обстоятелството, които ще ви накарат да измененията мнението си за слюнката.

Слюнката е просто вода - слюнката се състои от към 99% вода. Другият 1% са електролити и органични субстанции, в това число храносмилателни ензими и дребни количества пикочна киселина, холестерол и муцини (протеините, които образуват слуз).

Съществува медицински стандарт за слюноотделянето - здравите хора  отделят сред 2 до 6 чаши слюнка, без да се броят действия като ястие или дъвчене, които отварят слюнчените жлези.

Слюноотделянето става по циркаден темп - тялото ни нормално създава най-вече слюнка в късния следобяд, а минимум - през нощта. Отделянето на слюнка се управлява от вегетативната нервна система (подобно на сърдечния ритъм), което значи, че е неволен развой.

Слюнката се бори с бактериите в устата – неслучайно споделяме “да си ближеш раните ”. Слюнката е цялостна с бели кръвни кафези, които се борят с инфекции. Cпоред изследване белите кръвни кафези са по-ефективни в унищожаването на бактерии, в случай че идват от слюнката.

Предотвратяват появяването на кариеси - калцият, флуоридът и фосфатът в слюнката укрепват зъбите. Слюнката също отмива късчета храна и обезврежда плаката. Дъвченето на дъвка усилва слюнката, като по този метод пази зъбите.

Слюнката ви е нужна, с цел да вкусите каквото и да било - слюнката работи като разтворител на усети, пренасящ разтворената храна към вкусовите рецептори. Тя също по този начин поддържа тези рецептори здрави, като ги защищава от изсушаване и от бактериални инфекции. Хората, които имат сухота в устата (ксеростомия) имат притъпено възприятие за усет. Тъй като доста медикаменти провокират сухота в устата като непряк резултат, учените са създали изкуствени спрейове за “създаване ” на слюнка.

Със слюнката се обменят милиони бактерии – по време на 10-секундна целувка се обменят към 80 милиона бактерии.

Хората не се раждат със слюнка - бебетата стартират да отделят слюнка, едвам когато станат на два до четири месеца. За страдание, те развиват надзор върху мускулите на устата си по-късно, когато навършат две години. За тази цел са измислени бибероните.

Стресът може да понижи количеството слюнка в устата – организмът ни е надъхан по този начин, че да ни обезпечи нужната сила за превъзмогване на доста напрегнати обстановки. Кръвното се повишава, сърцето форсира своя темп, а белите дробове поемат повече О2. Тъй като явно моментът не е подобаващ за бързо ядене, храносмилателната система забавя своето деяние, в това число и това на слюнка.

Отсъствието на слюнка се смятало за симптом на виновност - в някои антични общества слюнката била употребена като главен детектор на лъжата. В антична Индия, упрекнати в неистина били заставяни да дъвчат зрънца ориз. Ако са споделили истината, те трябвало да имат задоволително слюнка, с цел да изплюят зрънцата. Ако някой от тях лъжел, устата му оставала суха и оризът се заклещвал в гърлото им.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР