Въпреки че първоначално филмите му впечатляват само със специалните си

...
Въпреки че първоначално филмите му впечатляват само със специалните си
Коментари Харесай

Джеймс Камерън от потъналия Титаник до планетата на сините хора

Въпреки че в началото филмите му впечатляват единствено със специфичните си резултати, през годините историите му стават все по-богати, задълбочени и красиви. Един от пиковете на това развиване е " Аватар ", чието продължение ще има своята международна премиера след броени дни.

С незавършеното си висше обучение по физика, интереса си към специфичните резултати и мощното възприятие за отговорност към историите и героите си Джеймс Камерън се трансформира в един от най-големите режисьори през последните десетилетия.

Точно след една седмица ще се състои премиерата на кино лентата му " Аватар: Природата на водата " - дълго чаканата втора част на финансово най-успешната кинопродукция, получила и 9 номинации за " Оскар ".

Другото паметно заглавие, зад което стои Камерън, е " Титаник ", чиято звезда Кейт Уинслет в този момент взе участие и в " Аватар " 2. Негови са още " Пришълците " и двете елементи на " Терминатор ".

За работата си Камерън е бил отличаван с три награди " Оскар ", две " Златен глобус ", една " Еми " и шест БАФТА. Той е прочут със своите скъпи, огромни кинопродукции, в които употребява новаторски технологии.

Първата част на научнофантастичния " Аватар " от 2009 година се вписва във всички тези категории и се смята за временен миг в метода на снимане на филми. Действието се развива на друга планета - Пандора , населявана от хуманоидната раса На`ви. Обитателите ѝ имат синя кожа, поради което от време на време е наричана планетата на сините хора.

" Аватар " печели близо 3 милиарда $ , което в продължение на 10 години остава най-високата облага от филм, и надминава триумфа на " Титаник ", който също е най-печеливш за времето си. След премиерата през 2009 наподобява разумно да има продължение, само че малко на брой са очаквали, че то ще отнеме цели 13 години .

Камерън споделя пред " Ню Йорк Таймс ", че след завършването на първата част се отдава за известно време на заниманието си да се гмурка и да опознава дълбоките води. Впоследствие се оказва, че през това време е събрал хрумвания за цели четири нови елементи на историята. От тях третата, която се чака да излезе през 2024 година , към този момент е снимана, както и част от четвъртата, а за петата, която се чака да излезе през 2028 година , има подготвен сюжет.
 Камерън и Кейт Уинслет на промотиране на
Отнема дълги години на Камерън и продуцентската компания 20th Century Fox да облекат тези хрумвания в думи и облици, с цел да може да стартират фотосите с подготвени сюжети, костюми и приключени светове.

Попитан от американското издание дали по време на основаването на първия " Аватар " е приложил нещо, научено при фотосите на " Титаник ", с цел да повтори финансовия триумф, той споделя:

" Не може да се мисли в този аспект. Ако ползвам това към всяко решение, което вземам, това е като да си споделям " добре, дали цветът, който ще бъде на гърба на този воин, ще донесе още 10 милиона $ световна облага? ". Трябва непрекъснато да си подсещам просто да се развличам и да се любувам на деня, тъй като в противоположен случай се състезавам самичък със себе си ".

Камерън е роден в дребен град в канадската провинция Онтарио през 1954 и е едно от пет деца. Баща му е инженер и той самият по-късно е признат с физика в лицей в Калифорния, откакто фамилията му се реалокира в щата през 1971 година

Той прекъсва, преди да приключи, и се стартира да работи, каквото откри, до момента в който в свободното си време се интересува от кино и по-конкретно от специфичните резултати, които се употребяват по това време.

През 80-те е нает като продуктов дизайнер, първата му стъпка в света на киното. Постепенно стартира да режисира, като измежду първите му запаметяващи се филми са двете елементи на " Терминатор " с Арнолд Шварценегер. Големият триумф идва през 1998-а с паметния " Титаник ", който става най-печелившият филм за времето си и получава 11 " Оскар " -а.
 Камерън получава
Камерън споделя, че е бил " много див " като млад и е поемал доста опасности, които през днешния ден не би си разрешил. " Виждам част от тази неукротимост у личните си деца ", споделя той. " Имам истории, които са под ембарго, до момента в който те не навършат избрана възраст ".

Днес обаче той споделя, че се старае да включва опита на зрелия възрастен, да вземем за пример родителството, към прекарванията на героите си, вместо да следва образеца на фирмите " Марвел " и DC , чиито герои по негови думи " се държат като колежани ", без значение от възрастта си.

" Нещата, които ни приземяват, които ни дават мощ, обич и смисъл... Онези герои не минават през тях и аз не мисля, че това е методът да се вършат филми ", прибавя режисьорът.

Днес той самият е татко на пет деца, три от които са от сегашната му, пета брачна половинка - Сузи Еймис , а другите две са от предходни техни бракове. Пред " Холивуд Рипортър " той споделя, че родителският му метод постоянно съответствува с режисьорския и това не се отразява доста добре на децата му. Камерън е прочут с това, че е привикнал да получава каквото и когато изиска в киноиндустрията, отбелязва изданието.
 Камерън, Кейт Уинслет и Леонардо Ди Каприо театралничат пред фотографи, откакто Камерън печели премията за най-хубав режисьор за
" Те (децата) споделиха: " Ти въобще не си тук през половината от времето. А когато се върнеш у дома, се опитваш да компенсираш, като ни казваш какво да вършим. А в действителност мама е тази, която дефинира всички правила от самото начало, до момента в който ти снимаш. Така че нямаш право да се прибереш у дома и да правиш това ", споделя Камерън за противоположната връзка, която получава един ден от децата си.

Той прибавя, че се пробва да слуша повече и да управлява по-малко, както и че влага доста от наученото вкъщи в работата си, да вземем за пример във втората част на " Аватар ", където основните герои към този момент са в ролята на родители.

С годините Камерън стартира да се усеща все по-отговорен за околната среда и все по-свързан с екологични дела. Той кара кола с невисок разход на сила, а фамилията му има два парцела, които са доста по-скромни, в сравнение с той може да си разреши.

Това мислене стартира да си проправя път и във филмите му, само че не по назидателен метод, споделя той, а пробвайки да предлага решения. " Целта на " Аватар: Природата на водата " не е да накара хората да се опасяват от изменението на климата, а да предложи посредством избора, изработен от героите на На`ви, някои различни пътища напред ", споделя той.

" Прескочихме от цялостното отказване (на климатичните промени) до фаталистичното приемане и пропуснахме междинната стъпка ", споделя той. - " Ролята на режисьора не е да прави всичко тъмно и обречено, а да предлага градивни решения ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР