Въпреки че от бранша на заведенията обявиха масов бойкот на

...
Въпреки че от бранша на заведенията обявиха масов бойкот на
Коментари Харесай

За неспазване на мерките заведенията ги грозят глоби от 300 до 1000 лева

Въпреки че от сектора на заведенията оповестиха всеобщ протест на ограниченията, част от обектите въпреки всичко се преценяват с тях и не нарушават разпоредбите, демонстрират данните на здравната ревизия

Промяна в Коронавирус ограниченията в Бургаско. От идната седмица заведенията ще работят без вечерен час, осведоми. Учениците, обаче ще бъдат на ротационно образование. А в Стара Загора - разхлабване на разпоредбите. От 14 февруари всички възпитаници се връщат присъствено в клас. Подобно на Бургас и там заведенията към този момент ще са без ограничавания в работното време. А в София, където по-леките ограничения към този момент са в действие, заведенията отново оповестиха протест. Защото макар анулирания вечерен час, остана условието за 50% от потенциала им.

Въпреки че от сектора на заведенията оповестиха всеобщ протест на ограниченията, част от обектите въпреки всичко се преценяват с тях и не нарушават разпоредбите, демонстрират данните на здравната ревизия. За двете седмици, когато в столицата бяха в действие по-сериозни ограничавания, са тествани над 500 заведения, измежду които заведения за хранене и нощни клубове. Съставени са над 70 акта - най-често за неспазване на вечерния час. Проверките ще не престават и в идващите дни - този път на фокус ще е съблюдава ли се потенциалът от 50%.

През миналата нощ барът на Мартин е работил законно за първи път от две седмици насам - откакто заповедта за вечерния час падна тъкмо в среднощ. Преди това обаче заведението също е работило, само че в символ на митинг против ограниченията.

„ Не се усещам задоволен, само че въпреки всичко се веселя, че това безумство завърши и се надявам същото безумство, обвързвано с потенциала също скоро да падне, тъй като не е честно”, съобщи Мартин Михайлов, шеф на нощни заведения.

"Условието за потребление единствено на 50% от площта в нощно заведение мъчно може да се съблюдава ", споделя Мартин. „ Ние имаме ужасно място за самодистанциране, само че хората не желаят да го употребяват - и да видите 100 - 200 души на едно място, те ще наподобяват като хиляда, тъй като постоянно ще бъдат вкупом”.

Точно на това обаче инспекторите от РЗИ ще обръщат най-голямо внимание. „ Всеки обект си има позволен брой места. Когато идваме на инспекция, сверяваме. Най-вече гледаме да няма скупчване на хора, тъй като в една част на заведението може да е празно и потенциалът да е спазен, в другата част да има струпване”, показва доктор Инна Балабанова, шеф "Обществено здраве " СРЗИ.

Други обекти, за които важат ограниченията - театрите, виждат проблем не толкоз в потенциала, колкото в наложителния зелен документ за посетителите. „ В момента зеленият документ дефинира количеството хора в салона. Ние от дълго време не работим на 50% - няма по какъв начин да работим при тази обстановка.”, безапелационен е Калин Сърменов, шеф на Сатиричния спектакъл.

Притеснението на шефове на театри обаче е, че в случай че към този момент прелюдия пропуск със документ отпадне, това ще изпразни още повече залите. „ Ако той се махне какво ще се окаже - че хората, които са се чувствали предпазени, внезапно ние до тях ще сложим хора, които не са предпазени. И ще кажат “защо аз би трябвало да вървя да се заразявам”, показва Сърменов.

Заради рестриктивните мерки Сатиричният спектакъл губи по 150 хиляди лв. месечно, демонстрират плановете. И въпреки всичко, макар че работят на загуба, към този момент от бранша не възнамеряват да бойкотират разпоредбите. Глобите за неспазване на противоепидемичните ограничения стартират от 300 лв. и могат да стигнат до 1000 лв..
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР