Въпреки че остава месец до Великден, пекарните вече започват да

...
Въпреки че остава месец до Великден, пекарните вече започват да
Коментари Харесай

Сладки козунаци на солени цени за Великден?

Въпреки че остава месец до Великден, пекарните към този момент стартират да оферират козунак, който е неделима част от празничната софра. Колко ще коства обичайният сладкиш тази година?

Йорданка Димитрова споделя пред Българска национална телевизия, че избира да си замеси домакински козунак за Великден, вместо да си купи подготвен от магазина. Така е сигурна в качеството на продуктите, които поставя в него. Замесването на обичайния сладкиш в домашни условия ѝ излиза към 20 лв..

" Всичко е скъпо. Така или другояче в един миг излиза по-добре да си го купиш. Ама като е направено у дома, е по-добре ", прибавя тя.

Много домакини обаче и тази година ще сложат на трапезата козунак, закупен от магазина, с цел да си спестят време.

" Има и такива, които съблюдават традицията, месят си, само че множеството...обикновено младежите не обичат да се занимават с това и си купуват. Поръчват си авансово. Имат си желания към дадена компания и си поръчват, с цел да им е несъмнено. А и да им бъдат пресни ", изяснява Николина Димитрова, притежател на магазин.

В пекарните в Благоевград козунакът ще нарастне с близо 20%. Половин кг ще се продава за 5 лв.. Димитър Бакалов, който е дълготраен хлебопроизводител, твърди, че нарастването се дължи на по-скъпите артикули, както и на нарасналите разноски за заплати и осигуровки.

" Всички сътрудници, които работят по остарелия метод - с топла мехлем, с яйца, с всичко, което би трябвало да се постави вътре за хубавия козунак, не могат да държат тая цена толкоз ниска, тъй като просто си би трябвало и работна ръка, и материали, и в допълнение греене, спомагателни температури и така нататък Докато при изкуствените неща, които са в чувалите, се поставя малко топла вода, замесваш и готово, получаваш всичко ", споделя Димитър Бакалов.

А през последните години потребителите са все по-мнителни към продуктите, които купуват на българския пазар.

" Гледаме надписа, от къде е производството, и да е по-хубав. Да е по-качествен. Щото има някои със набухватели, не са толкоз вкусни и хубави. Като едното време, или домашните ", споделя Камелия.

Проверката на медията демонстрира, че и този Великден ще се търси най-вече обичайният български козунак.

" Може да се сложат стафиди и други неща, само че като цяло обичайният, по този начин го обичат повече ", разяснява Йорданка Димитрова.

" Обикновеният български козунак, който се прави с брашно, яйца, мехлем, малко олио, захар. С добавките са доста малко. Някакви 1-2 % с добавки – с шоколад, стафиди, и орехи, защото те незабавно носят след себе си по-висока цена ", уточни Димитър Бакалов.

В този вид козунакът ще коства с левче повече спрямо предходната година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР