Въпреки че OEM-производителите продължават да прилагат стратегията за намаляване на

...
Въпреки че OEM-производителите продължават да прилагат стратегията за намаляване на
Коментари Харесай

Цените на SSD ще продължат да падат през третото тримесечие поради постоянното пренасищане с NAND флаш-памет

Въпреки че OEM-производителите не престават да ползват тактиката за понижаване на производството на електроника, към момента не е ясно дали търсенето ще спадне или ще се усили. Очаква се пазарът на NAND-памети да поддържа положение на свръхпредлагане и през третото тримесечие на 2023 година, считат анализаторите на TrendForce.

Поради слабото търсене, цената на готовите артикули във тип на SSD, както и eMMC и UFS-модули, евентуално ще продължи да понижава: междинната продажна цена (ASP) на NAND-паметта ще намалее с 3-8% през третото тримесечие, само че NAND Flash може да нарастне. Също по този начин има късмет цените да стартират да се връщат към естествените си равнища през четвъртото тримесечие, макар че обстановката със запасите към момента попречва нормализирането на пазара, което също ще се трансформира във възпиращ фактор, даже като се вземе поради сезонният скок на търсенето през втората половина на 2023 година

Очаква се доставките на ноутбуци да се възстановят през третото тримесечие на 2023 година, само че този фактор няма да може да обърне свръхпредлагането на пазара на потребителски SSD. Някои снабдители на устройства за предпазване ускориха маркетинговите си старания в светлината на по-слабото търсене, оказвайки напън и върху съперниците, което докара до спад от 8% до 13% в междинната продажна цена на SSD през третото тримесечие.

На корпоративния SSD пазар обстановката е доста друга: съществува напор от поръчки от страна на китайските държавни служби и телекомуникационните оператори, което значи, че ще са нужни устройства за сървърни платформи. Но пазарните маржове не престават да се свиват и някои снабдители на пазара на NAND памети започнаха да работят на загуба, а цените паднаха под себестойността. На корпоративния SSD пазар индикаторът ASP се чака да падне с 5-10%.

Търсенето на пазара на eMMC остава забавено, като доставчиците на устройства за предпазване с дребен потенциал понижиха цените през второто тримесечие до степен, в която по-нататъшните понижения са съвсем невъзможни – в този сегмент се предвижда ценова застоялост. Търсенето на модели с огромен потенциал в промишленото съоръжение и хромбук ще бъде мощно, само че множеството поръчки за eMMC са от производители на смарт телефони, което значи, че цените в горния сегмент ще продължат да падат и през третото тримесечие – с към 8-13%.

Подобен модел се чака и на UFS сегмента: производителите на смарт телефони се възползват от ниските цени, с цел да усилят запасите от съставни елементи до допустими равнища. Очаква се сезонните разпродажби и новите модели смарт телефони да се трансфорат в позитивни фактори през втората половина на годината, само че е малко евентуално това да подтиква потребителското търсене — общите доставки на подготвени артикули може да не дават отговор на упованията, а междинната контрактна цена на UFS през третото тримесечие ще намалее с 8-13%.

Само силициевите пластини се чака да отбележат тримесечни покачвания на цените. Запасите от подготвени артикули ще стартират да понижават, вследствие на което търсенето и предлагането през III тримесечие може да се балансират — вследствие на това, предвиждат анализаторите на TrendForce, междинната продажна цена на пластините ще се усили до 5%.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР