Въпреки че няколко компании за носими устройства проучват тази технология,

...
Въпреки че няколко компании за носими устройства проучват тази технология,
Коментари Харесай

Не, смарт часовниците и смарт пръстените все още не могат да измерват кръвната захар

Въпреки че няколко компании за носими устройства изследват тази технология, FDA предизвестява, че към момента не е разрешила тази функционалност в нито един смарт часовник или смарт пръстен.

Ако видите смарт часовник или пръстен, който се продава и твърди, че мери неинвазивно равнищата на глюкоза в кръвта ви, не му вярвайте. Днес Администрацията по храните и медикаментите разгласява публично известие по сигурността. В него тя предизвестява потребителите, пациентите и здравните експерти, че организацията:

„ не е разрешила, одобрила или разрешила смарт часовник или смарт пръстен, които са предопределени за независимо премерване или оценка на стойностите на кръвната глюкоза “.

За да бъдем пределно ясни, нито един от огромните производители на носими устройства не разполага със смарт часовник или смарт пръстен, който сега е кадърен на това. Най-многото, което всеки Apple Watch, Fitbit, Samsung watch или Oura Ring може да направи, е да поддържа интеграция с утвърден от FDA непрестанен глюкозен екран (CGM). Това са носими устройства, които употребяват игли, с цел да регистрират равнищата на кръвната захар. Тези интеграции дават опция на потребителите да следят данните, събрани от обвързваните CGM. Те употребяват специфични приложения за смарт телефоните. Dexcom G7 е едно от тези устройства.

Изглежда, че предизвестието на FDA е ориентирано към лъжливите устройства с голословни изказвания. А не към тези добре познати носими устройства.

За страдание, на изложби като CES можете да откриете прекомерно недобросъвестни компании. Те оферират смарт пръстени и смарт часовници, за които настояват, че правят неинвазивни измервания на кръвната захар. След това тези компании продават тези устройства непосредствено в своите уеб уеб сайтове. Това нормално става посредством акции за групово финансиране. А от време на време и на платформи като Alibaba. Ако виждат компании, които продават такива устройства, FDA приканва потребителите да оповестят за тях. Това става посредством общоприетия си формуляр за непринудено известяван MedWatch.

Моментът, в който FDA разгласява известието за сигурност, е логически, като се има поради засиленото медийно отразяване на тази технология. Твърди се, че Apple има скришен екип, който работи по този въпрос от близо 10 години. Samsung също разполага с откриватели, които изследват технологията за мониторинг на кръвната глюкоза.

От време на време се срещат подвеждащи заглавия, които основават усещане, че другояче уважавани марки носими устройства към този момент могат да мерят кръвната захар. Това не трансформира обстоятелството, че FDA в никакъв случай не е давала позволение на нито един смарт часовник или смарт пръстен за тази цел. Въпреки че в региона на носимите устройства е реализиран обещаващ прогрес, към момента има няколко години до устройство, което да е готово за здравните заведения. Да не приказваме за потребителите.

Необходимо е да се повтори, че би трябвало да сте скептични към всяко носимо устройство, което твърди, че има утвърждение от FDA. По принцип смарт часовниците и смарт пръстените могат да имат функционалности, утвърдени от FDA (т.е. ЕКГ и разкриване на предсърдно мъждене). Само че те не се смятат за медицински произведения и не би трябвало да се третират като такива.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР